Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Гергьовден. Празникът,

...
Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Гергьовден. Празникът,
Коментари Харесай

Гергьовден е! Над 3900 души празнуват в Ямбол днес

Днес означаваме един от най-големите християнски празници – Гергьовден . Празникът, предстоящ с идването на лятото , е обвързван с началото на новата стопанска година и е изпълнен с голям брой традиции , свързани със земеделието , скотовъдството и здравето . Народът има вяра, че всяка капка дъжд на Гергьовден е знак за плодородна година . Ако вали на деня на Свети Георги, годината ще бъде плодородна, напомнят от Община Ямбол.

Светецът се уважава като настойник на земеделците и животновъдите и като покровител на българската войска . Затова, 6 май се отбелязва като Ден на храбростта и Ден на Българската войска.

На днешния ден в Ямбол честват 3939 души , от които 2874 мъже и 1165 дами.

Най-често срещаното име , измежду празнуващите на Гергьовден, е Георги с 2470 представители. Това е и най-честото срещано мъжко име в България . Неговите производни, Жоро и Гошо са със надлежно 23 и 8 представители. Поредицата от имена продължава по следния метод: Галин-135, Генчо-79, Ганчо-53, Гинчо-5 и Йорго-1.

При дамите най-популярно е името Галина с 452 празнуващи. След нея се подреждат Гергана-284, Галя-226, Ганка-165, Гергина-20, Георгина-8, Георгия-7, Гиргина-2 и Гюрга-1.

Честит празник на всички, свързани с Гергьовден . Нека Свети Георги Ви закриля и носи шанс, благоденствие и благополучие!

Шофьорите на три марки коли ли са най-агресивните на пътя?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР