Днес отбелязваме 83 години от подписването на Крайовската спогодба и

...
Днес отбелязваме 83 години от подписването на Крайовската спогодба и
Коментари Харесай

Добрич почита паметта на героите, загинали за свободата на Южна Добруджа

Днес означаваме 83 години от подписването на Крайовската конвенция и връщането на Южна Добруджа в рамките на България. Като празник на Добрич 25 септември се празнува от 1990 година, когато с Указ на президента на Република България беше възобновено името на града.



Денят на Добрич стартира с обичайно поклонение на Военното гробище - музей, където почиват тленните остатъци на героите, дали живота си за свободата на Южна Добруджа. Представителна рота на Военноморските сили се включи с боен обред в събитието. Седем свещеници отслужиха панихида за героите. Поклонението продължи с минута безмълвие и поднасяне на цветя и венци в символ на благодарност към починалите.



Кулминацията на деня беше оповестяването и връчването на званието почетен жител на Добрич. Тази година носителите са двама - оперната певица Константина Петкова и художникът Тодор Балев. След дълга кариера на международните подиуми, маестрата се завръща у нас и основава със лични сили и средства културен център в родното си село Пчеларово. Там към този момент десетилетие образова гратис младежи и провежда посещение на актьори от народен и международен мащаб.



Тодор Балев открива и образова генерации гении в 35-годишната си кариера като възпитател. През неговата школа са минали именити създатели, като Георги Чапкънов – Чапата. Тържествената сесия продължи с осъществявания на органистката Мария Славова, а от 18:00 часа зала „ Добрич ” отваря порти за жителите с концерт на Български камерен оркестър, Духов оркестър, Хор „ Добруджански звуци “ и Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “. Денят на Добрич ще приключи на пл. „ Демокрация ” с концерт на Миро от 19:30 часа и празнични илюминации.



Автор и фотоси: Надежда Карапанчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР