Днес отбелязваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски,

...
Днес отбелязваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски,
Коментари Харесай

Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски

Днес означаваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски, а специфични събития ще има в редица български градове.

С тържествено честване и военна гала в Пловдив ще бъдат открити две изложения за живота и делото на Раковски. Тържествен обред ще има и пред паметника на революционера в Котел. В столицата ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Раковски в Борисовата градина.

Раковски е учредител на проведената националнореволюционна битка за освобождението на България, революционен демократ, публицист, стихотворец, журналист, публицист, историк и етнограф/етнолог.

Рожденото име на Георги Стойков Раковски е Съби Стойков Попович. По-късно се преименува на Сава Стойков Попович, само че е прочут и като Георги Раковски. Той е роден на 14 април 1821 година в подбалканския възрожденски град Котел в фамилията на относително заможния търговец и майстор Стойко Попович и Руска Мамарчева. Майката на Раковски, Руска, е сестра на Георги Мамарчев, един от уредниците на Велчовата завера през 1835 година в Търново , капитан от съветската войска, който през юли 1829 година освобождава по време на Руско-турската война (1828 – 1829) Котел и Сливен. Това подтиква Съби да смени дребното си име на Георги, в чест на вуйчо си.

 Георги Раковски Уикипедия

В отрязъка сред 1828 – 1834 година Георги Раковски учи в килийното учебно заведение в родния си град , където с изключение на български учи и гръцки език. През 1834 година постъпва в учебното заведение в Карлово, където преподавател му е Райно Попович. Раковски напуща Карлово през 1836 година поради върлуваща по това време чумна зараза.

В края на 1837 година дружно с татко си отпътува за Цариград, където продължава образованието си в изтъкнатото гръцко учебно заведение в Куручушме. По време на престоя си в Цариград, Раковски става съучредител на „ Македонското сдружение “, което има за цел освобождението на българите от турска власт. Под въздействие най-много на Неофит Бозвели, само че също по този начин на Иларион Макариополски и Сава Доброплодни, Раковски се включва в битката за църковна самостоятелност.

 Георги Раковски Уикипедия

През лятото на 1841 година Раковски напуща Цариград и отпътува за Браила, където се готви за протест. Там, благодарение на другари от Котел, Раковски става преподавател по гръцки и френски език. Още с идването си в града Раковски съумява да си издейства гръцки паспорт от гръцкия консул в града и се подвизава под името Георги Македон. За присъединяване му в Браилския протест от февруари 1842 година е наказан на гибел от локалните управляващи, само че като гръцки гражданин е предаден на гръцките управляващи за осъществяване на присъдата. Подпомогнат от гръцкия дипломат в Цариград Маврокордатос, Раковски съумява да избяга и се открива в Марсилия , където прекарва година и половина. Установява връзка с учещите в Атина българи и основава Македонско общество и Славяно-българско ученолюбиво сдружение.

След завръщането си в Котел дружно с татко си Раковски взе участие в битката на локалните еснафи срещу чорбаджиите. Наклеветени пред османските управляващи като бунтовници, те са задържани, наказани на 7 години затвор и откарани в Цариград за излежаване на присъдата. В пандиза Раковски престоява от 1845 до 1848 година.

 Георги Раковски Уикипедия

Излизайки на независимост, той още веднъж продължава своята революционна активност. През 1851 – 1854 година написа няколко текста, непокътнати до през днешния ден в ръкопис: „ Три съня “, „ Неповинен българин “ и „ Дневник на четата “. След експлоадирането на Кримската война (1853) Раковски дружно с група българи основава в Свищов Тайното общество, което има за задача да събира пари за освобождението и сведения за османските войски и да ги предава на съветското военно командване.

През юни 1854 година Раковски провежда чета от дванадесет души и броди с нея из Източна Стара планина. Тогава прави опит да се свърже и с съветските войски, които по това време са минали на юг от река Дунав. През есента, съветската войска се изтегля оттатък Дунава и Раковски разпуска четата си. Известно време се укрива в Котел, където написва претърпяното от него в цариградския затвор. По това време написва и първата редакция на поемата си „ Горски пасажер “.

 Георги Раковски Уикипедия

В края на 1855 година Георги Раковски се открива в Букурещ , където приключва втората редакция на поемата „ Горски пасажер “, само че още на идната година се реалокира в Нови Сад в Австрийската империя, където издава „ Предвестник горскаго пасажера “.

През 1866 година Раковски още веднъж посещава Руската империя, прекарва известно време в Кишинев, Каприянския манастир и Одеса и минава през българските колонии в Южна Бесарабия. Целта му е да събере пари за образуване на въоръжени чети, както и да приготви присъединяване в тях на бесарабски българи. Той не реализира огромен триумф с намирането на пари, поради натиска на съветската полиция върху българската общественост в Одеса.

На 1 януари 1867 година новата организация издава „ Привременен закон за националните горски чети за 1867-о лято “, в който са записвани организационният принцип на построяването на четите и правата и отговорностите на самите четници. Раковски твърдо има вяра, че със основаването на добре проведени чети ще може да се вдигне народа на битка и ще се реализира освобождението му.

През пролетта на 1867 година са трансферирани четите на Панайот Хитов и на Филип Тотю. На 9 октомври същата година Раковски умира от туберкулоза на 46-годишна възраст.
 10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР