„Днес отбелязваме 144 г. От Освобождението на България. Отдаваме почит

...
„Днес отбелязваме 144 г. От Освобождението на България. Отдаваме почит
Коментари Харесай

Куклен отбеляза 144 години от освобождението на Българи

„ Днес означаваме 144 година От Освобождението на България. Отдаваме респект и се прекланяме пред подвига на българските възрожденци и опълченци. Изказваме признателност на всички непознати войни, дали живота си за това през днешния ден да я има свободна България. “

Това сподели в празничното си одобрение към кукленци и гостите на града кметът на Община Куклен Мария Белчева, събрали се на общоградско празненство на площада пред НЧ “ Н. Вапцаров – 1909г “, по случай националния празник Трети март.

По думите на Белчева във времена като днешните още повече би трябвало да си дадем сметка за цената на свободата и грижата, която би трябвало да поставяме за нея.

„ Днес повече от всеки път би трябвало да проявим почитание и да оставим езика на омразата.Днес повече от всеки път би трябвало да сме единен народ.

Аз съм българка. Аз съм жена. Аз съм майка. И за мен е голяма тъга, в тези тежки времена да виждам синовете и дъщерите на България да се разединяват и опълчват едни на други. Улисани да следват непознати доктрини да не помнят грижата за България.

България можем да назоваваме свободна единствено до момента в който живее в сърцата и душите ни и грижата ни за нея е преди всичко, преди всички останали наши убеждения.

На днешния ден си поисквам, апелирам се - да ни даде Господ разсъдък, да живеем с България в сърцата ни и обичта ни към Родината да дефинира решенията и дейностите ни ", акцентира Мария Белчева.

На празника участваха ръководителят на ОбС-гр.Куклен Елена Филева, зам.кметовете на Община Куклен Христо Божинов и Гюлен Гоганов, общински съветници и представители на политически партии.

Елена Филева съобщи, че 3 март е свещена дата белязала нашето избавление, ден най-съкровен в календара на българската национална история.

„ Този ден е мотив да си напомним, за какво би трябвало да сме горди, че сме българи. Днес би трябвало да забравим разликите между тях, да отворим сърцата си за любовта към родината, към фамилията, околните и корените си.

Честванията на Националния празник Трети март започнаха с панихида отслужена от кукленското духовенство в лицето на отец Янко и отец Атанас в памет на починалите за освобождението на България.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника в символ на респект към героичен починалите герои за свободна и самостоятелна България от партийни и публични организации, възпитаници и жители на Куклен.

Празничната стратегия продължи с присъединяване на малчуганите от ДГ „ Приятели “, гр. Куклен и Музикална школа „ Музичко “, възпитаници от СУ „ Отец Паисий “, гр. Куклен. Малките мажоретки от танцов състав „ Кукленче “ към НЧ „ Н. Вапцаров – 1909г “, гр. Куклен усмихнаха присъстващите и получиха заслужени овации.

Празника продължи с обичаен крос без възрастови ограничавания, в който взеха присъединяване 21 кандидати.

Кметът Мария Белчева връчи награди и оценки за класиралите се на първите три места. Първи пресече финалната права Георги Хаджиянев, втори се класира ПетърТерзиев, а Живко Киряков взе бронза за третото място. Награди получиха също и най-малкия и най-възрастния участник в кроса- Стилиян Милянчев на 2години и 8 месеца и Живко Киряков на 30г.

















Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР