Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тържествата започнаха на

...
Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тържествата започнаха на
Коментари Харесай

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея

Днес означаваме 142 години от Шипченската епопея. Тържествата започнаха на връх Шипка, където по традиция беше направена и възстановка на боевете, а кулминационната точка е довечера в Габрово, където ще се организира тържествената заря - инспекция.

Вижте повече детайлности в директното включване на Иво Никодимов.

Боевете при Шипка от горещото лято на 1877 година са основни за сполучливия завършек на Руско-Турската освободителна война. Именно под историческия връх огромна част от българското опълчение застава паралелно до съветската армия предвождана от ген. Николай Столетов.
Чавдар Ангелов, шеф на Национален парк-музей " Шипка - Бузлуджа ": Отбраната на Шипченския проход е едно от основните събития в хода на Руско-Турската война тук на Балканския полуостров. Без сполучливата защита на шипченския проход, евентуално нямаше Руско - Турската война от 1877 - 1878 година да приключи по удобен за българския народ метод.
И през днешния ден хиляди българи пристигнаха на исторически връх, с цел да се поклонят пред саможертвата на опълченците и войните оставили кръвта и костите си в борбата за свободата на България и не отстъпили даже крачка обратно пред мощната войска на Сюлейман паша.

Христо Гъдев е от хората, които всяка година изкачват стълбите до върха. Бащата на Гъдев е инсталирал лъва на паметника преди 85 години и тогава довел сина си за първи път.
Христо Гъдев: И с огромно предпочитание ни водеше на този връх и ни разказваше къде са били окопите, всичко това нещо ни го разказваше.
Президентът Румен Радев подсети, че на Шипка на клеветата бе счупен зъбът и съобщи, че похитителите на Българската история нямат място в бъдещето.
Румен Радев, президент на Република България: Да отстояваме свободата си против похищения - от непознати и от свои. Да се надигнем против цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и заслужен живот. Ще израстват нови генерации, само че споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее.
След като сервира венец пред паметника, президентът Радев влезе в неприсъствен разговор с премиера. Повод станаха думите на Бойко Борисов, че ген. Данчо Дяков е напуснал поста си шеф на НСО поради " големите кавги в президентската институция ".
Румен Радев, президент на Република България: Шипка не е мястото да разясня интригите на министър-председателя. Защото тук възкръсва България, която неговото ръководство закотви на дъното на Европа. Всички знаете, че свадите са в държавното управление и те са милиардни и унищожителни.
Държавният глава разяснява и назначението на някогашния началник на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев за общоприет консул във Валенсия, като попита премиера какво постанова да крие Георгиев толкоз надалеч.

Президентът не сподели дали ще свика политически съвещания за избора на нов ръководител на комисията за противопоставяне на корупцията.
 Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата (СНИМКИ) Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата (СНИМКИ)
Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и съветските воини. Това съобщи президентът Румен Радев на историческия връх...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР