Днес отбелязваме 120 години от смъртта на Гоце Делчев. На

...
Днес отбелязваме 120 години от смъртта на Гоце Делчев. На
Коментари Харесай

120 години от гибелта на Гоце Делчев

Днес означаваме 120 години от гибелта на Гоце Делчев. На 4 май 1903 година пада погубен един от най-значимите български революционери. Той умира в стълкновение с турска потеря край село Баница, Серско едвам на 31 години.
 
През нощта на 3 против 4 май, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Делчев попада в обграждане в село Баница. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков - съвипускник на Гоце Делчев от Военното учебно заведение в София, блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът пропада.
 
При борбата умира и революционерът Димитър Гущанов. " Петнадесет часа турците не посмяха от патроните ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, наведен като че ли върху гроба на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата...Защото осиротяваше цялостен народ ", написа в " Хайдушки копнения " Пейо Яворов.
 
Майор Тефиков не разрешава на потерята да се гаври с труповете на двамата революционери, а останките им са изпратени в Серес и разпознати от локалната власт. След това Делчев и Гущанов са заровени в общ гроб в село Баница. Тленните остатъци на Гоце Делчев митарствот 43 години след неговата гибел, с цел да бъдат положени през 1946 година в Скопие.
 
Президентът Румен Радев ще взе участие в отбелязването на 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Събитието ще се организира пред паметника на огромния български бунтовник на централния площад в гр. Гоце Делчев.
 
От 18.30 часа в катедралния храм " Св. Св. Кирил и Методий " в града президентът ще участва на заупокойна молитва във връзка 120 години от гибелта на Гоце Делчев, а по-късно ще организира среща с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР