Днес отбелязваме 1 март – Деня на любителското изкуство и

...
Днес отбелязваме 1 март – Деня на любителското изкуство и
Коментари Харесай

1 март – Деня на любителското изкуство и на художествената самодейност

Днес означаваме 1 март – Деня на любителското изкуство и на художествената самоинициатива, деня на Баба Марта, вярата за здраве и повече светлина в душите и в света.
 През 2022 година се навършват 166 години читалищно дело и 111 години от основаването на Съюза на националните читалища. Читалищата – правилните пазители на огромното и най-важното в живота ни – духовността, която излиза оттатък рамките на стените им, с цел да доближи до сърцето и душата на всеки един българин. Читалищата, към които се събираме постоянно в миг, когато търсим морална опора, правилен път напред, връзка с корените, с предците си, с нашето най-истинско „ аз ”. Читалищата, които пазят загатна за общността ни и ни показват какви би трябвало да сме и отсега нататък като народ – обединени, горди, уверени в себе си, гостоприемни и човечни. Читалищата, които с изключение на за нас, през днешния ден се отварят и за всеки нуждаещ се от заслон за тялото и душата си.
 Поклон пред делото на всички, които работят дружно за идеята на българското читалище, реверанс пред желанието за просвещение, просвета и ново Възраждане! Поклон пред всички, които пазят общочовешките полезности, наредили ни на почтено място в огромното европейско семейство!
 Докато имаме книгите, библиотеките, школите, нашето богато културно завещание – ще бъдат опазени и духовните ни полезности.
 Днес, когато закичваме своите близки, другари и сътрудници с мартеница – този античен повсеместен знак на ориста с преплетените бял и червен конец, си припомняме, че усукването на тези влакна е и алегорично показване на раждането и живота. Пожелаваме си живот!
 Бъдете здрави! Вярваме, че всички дружно би трябвало да продължим с напъните си да реализираме по този начин мечтаните благополучие и мир в света!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР