Днес от Южна Америка и от южната част на Тихия

...
Днес от Южна Америка и от южната част на Тихия
Коментари Харесай

Пълно слънчево затъмнение ще наблюдават днес в Южна Америка

Днес от Южна Америка и от южната част на Тихия океан ще може да се следи цялостно слънчево затъмнение, съобщи Българска телеграфна агенция.

В 22,33 ч. българско време в Аржентина, Нова Зеландия и северната част на Чили ще може непосредствено да се следи по какъв начин Луната застава сред Слънцето и Земята и блокира изцяло светлината за 4 минути и 33 секунди.

Слънчево затъмнение e астрономично събитие, при което Слънцето става напълно или отчасти невидимо за земния наблюдаващ, прикрито от диска на Луната. То се следи, когато Луната е сред Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Слънчевото затъмнение е събитие, което се следи при новолуние, минимум два пъти в годината и най-вече пет. Времетраенето на цялостната фаза е нормално сред 2 и 3 минути, само че може да доближи и до 7. Въпреки честата демонстрация на този феномен, то остава относително рядко събитие за обещано място от земната повърхнина, като цялостно слънчево затъмнение в избрана точка на Земята се случва приблизително един път на 37 години. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР