Днес от този грешен свят си отиде Кирил Тафраджийски. Няма

...
Днес от този грешен свят си отиде Кирил Тафраджийски. Няма
Коментари Харесай

Отиде си много известен български алпинист

Днес от този неверен свят си отиде Кирил Тафраджийски. Няма какво да се лъжем – в алпийските среди зейна следващата голяма празнота, останала след една от най-ярките фигури в историята на българските рискови спортове, написа climbingguidebg.com. Кирил бе роден на 11 май 1961 година С алпинизъм стартира да се занимава в алпийския клуб на тогавашното туристическо сдружение “Планинец”. А в тези години това беше не просто клуб, а школа, дала на българския алпинизъм Атанас Кованджиев, Богдан Дуков, Стоян Стоянов, Кирил Стоилов, Малин Цонкин, Милчо Тасев, Мартин Шопов, Станимир Карпузов, Тенчо Тенев, Стефан Халачев, Анна Тапаркова-Пенчева, Диана Атанасова, Огнян Балджийски, Марин Миленов, Слави Дерменджиев, Николай Петков, Иван Масларов, Любомир Илиев, Мариана Масларова.

След като бе потвърдил качествата си в нашите планини през лятото и зимата, през 1985 година, ненавършил 24 година, взе участие в първото българско зимно нанагорнище по популярната Северна стена на Айгер в Бернер Оберланд (Швейцарските Алпи), в състава на катерачен dream team, дружно с Николай Петков, Иван Масларов и Димитър Начев. След това бе участник в клубните експедиции на “Планинец”, напаравили първите български изкачвания на континенталните първенци Аконкагуа (6959 м) и Маккинли или Денали (6194 м), надлежно на Южна и Северна Америка. На 28 декември 1987 година бе на Аконкагуа по Класическия маршрут с Николай Петков, Иван и Мариана Масларови. Около десетина дни по-късно с Николай Петков и Иван Масларов станаха първите българи, преодолели Южната стена на южноамериканския отличник по така наречен Вариант на Меснер на Френския маршрут. На 28 юни 1988 година с Красимир Георгиев, Валери Паунов и Мариан Вълчев стъпи на Маккинли в Аляска.

Името на Кирил Тафраджийски ще остане записано в историята на нашия алпинизъм и по отношение на още две знаменателни първи български изкачвания – на Фицрой в Патагония и Уаскаран (6768 м) в Кордилера Бланка (Перуанските Анди). На първия бе на 29 януари 1991 година с Владимир Нешев (малко след Николай Петков и Иван Масларов), на втория – през 1996 година с Николай Петков и Господин Господинов.

Издържал сполучливо всички изпити по алпийска зряла възраст (в това число – и тези в Кавказ и Памир), Кирил откри справедливо място в националната експедиция, която реализира първото българско нанагорнище на един от най-коварните и най-опасните осемхилядници – десетия в света Анапурна (8091 м), през есента на 1989 година
На 26 август 1998 година бе на Кхан Тенгри (6995 м) в Тян-Шан с Николай Петков, Тодор М. Тодоров, Радко Рачев, в състава на българска експедиция, включваща също Петър и Екатерина Хаджидимитрови, Румен Ангелов и Владимир Чорбаджийски. През лятото на 2009 година бе едно от основните настоящи лица в реализацията на плана “Споделени върхове”, в чиито рамки Иван Кожухаров – с помощта на приятелите си – стигна до Монблан. Участник бе в екипи, осигуряващи сигурността по време на многочислени надпревари.

Кирил е индивидът, който първи в България свърза в едно алпинизма и парапланеризма. Видял полета на една французойка от Аконкагуа до подножието на върха през 1988 година, същата година той реализира първи полет в региона на Черни връх благодарение на Красен Райков. И идната стъпка в тази област бе направена от него, откакто през 1991 година с Евгени Цонев започнаха да летят с параплани и със ски на краката в региона на Банско и на Мальовица. През 1992 година (благодарение на Ангел Стаменов от “АВА Спорт” – Монтана) Кирил първи у нас опитва крилo ( “Condor Vector”), което не копира релефа, излитайки от известния старт в региона на Бистрица – Капрала, и прелетя пътя за село Железница, едно невиждано у нас достижение по това време.

На 26 август 1998 година Кирил направи нещо неповторимо – първи полет с параплан ( “Voodoo” на компанията “Airwawe”) в региона на Кхан Тенгри в Тян-Шан, в хода на упомената нагоре експедиция. Той започва от лагер 2 и се приземи на ледника Северен Инилчек, покрай базовия лагер. Този факт е маркиран в съветски източници и той прави Кирил част от историята на парапланеризма в най-високите планини в света.

Кирил щастливо обединяваше огромната си обич към планините и летенето с професионалните си занимания. Бе един от първите, които след измененията през 1989 година се захванаха с височинна работа. През 2002 година бе един от учредителите на АРАС – Асоциацията на работещите по алпийски прийом. През 2006 година в съдружничество с Виктор Лазаров сътвори ползващата се с безупречна известност компания “Екстрема” ООД за строително-монтажни работи и ремонтни действия на високи и труднодостъпни места по алпийски прийом. Неведнъж съм чувал разкази на негови сътрудници за неповторимата му дарба да намира решения на най-сложни от техническа позиция задания.

И в този момент най-важното. Кирил беше на първо място добър човек. Не знам в миналото да е направил нещо недобронамерено. Да е театралничил. Да се е държал неестествено. Отличаваха го пъргава мисъл и искрящо духовитост, на които не един и двама се опитваха (без успех) да подражават. С китарата в ръце бе душата на всяка компания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР