Днес, от ПГ на БСП за България, искаме оставка на

...
Днес, от ПГ на БСП за България, искаме оставка на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Алтернативата за здравеопазването е възможна, след края на Борисов 3

Днес, от ПГ на ”БСП за България ”, желаеме оставка на държавното управление на Борисов за погрома в опазването на здравето в България. Вотът на съмнение е за последните 2 години от ръководството, само че Борисов ръководи в последните 10 години.
За тези 10 години той смени 9 министри на опазването на здравето, съвсем по министър на година и 8 шефове на НЗОК. Резултатът е следният- парите за опазване на здравето в този интервал се усилват непрестанно и през днешния ден доближават близо 9 милиарда лева, само че 4 млрд.лв, уважаеми българи, плащате вие, от джоба си. Нарушено е вашето обезпечено от Конституцията право за гратис опазване на здравето. Плащате за избор на екип, за медицински произведения, за консумативи, под масата и над масата. В резултат на това ръководство, опазването на здравето към този момент не е по този начин, както и Конституцията го подсигурява, налично. 80% от лечебните заведения са в 3 огромни града. Една родилка, да вземем за пример, би трябвало да пътува от Свищов до Велико Търново 80 км, вследствие на закриването на родилното поделение там. Общинските лечебни заведения банкрутират, те дължат към 600 млн. лева Пред затваряне са лечебните заведения в Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин, само че до тях, и в дворовете на регионалните лечебни заведения, изникват печеливши частни структури, които изсмукват запаси от Здравата каса, от лечебните заведения, от вашите джобове.

Уважаеми ръководещи, за 10 години докарахте опазването на здравето до там, че налично и гратис би трябвало да се замени- с връзки и с пари. Ако нямаш едно от двете или и двете по едно и също време, си жертван.

На трето място, желаеме оставката на държавното управление и поради лекарствената политика. Лекарствата стават все по-скъпи, а евтините се изнасят без надзор. 45% от парите за здраве отиват за медикаменти. В Европа, в която сме от дълго време, този % е 25%. Кой печели от това- направете си сами изводите.

На четвърто място, лекува се по клинични пътеки, без явен механизъм по какъв начин се остойностяват те. Действате на правилото, което лоби надделее, то получава по-високо оценени пътеки. За да се приберат парите от Здравната каса и от хората, пациенти се одобряват по 5, по 6 пъти по разнообразни пътеки, като някои, освен това,
въобще не влизат в болница, само че се водят там, с цел да се взимат пари. Хоспитализациите са се нараснали за този интервал 2 пъти - 3 млн. хоспитализации, а българите сме намалели с 1 млн. Разбира се, за това не са отговорни лекарите, а системата която създадохте и която ги принуждава да вършат това, с цел да не им банкрутират лечебните заведения.
Искаме ви оставката и за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напущат, а ситуацията с медицинските сестри е напряко пагубно. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките болести. За това, че изоставихте проблемите в незабавната помощ и забавихте основни процедури, като Регионална здравна конструкция и плана „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавни положения “.

Сигурно мнозина от вас не знаят, уважаеми депутати от ръководещите, че Министерството на здравеопазването не заплаща работни заплати на личния състав на незабавните отделения в 34 лечебни заведения, заради което този личен състав се редуцира. А незабавната помощ на доста места в България остана единственият вероятен достъп на българските жители до лекуване.

Искаме оставката Ви, тъй като държавното управление на Бойко Борисов 3- не върна в НЗОК 1,5 милиарда лева от здравните осигуровки на българските жители, взети от държавното управление на Бойко Борисов – 1, с министър на финансите Симеон Дянков, макар решението на Конституционния съд по искане на Българска социалистическа партия, още тогава.

Правителството на Бойко Борисов не заплаща в цялостен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни чиновници, което е задължено да прави по закон и заради това в Здравната каса има 1, 2 милиарда лв. по-малко. Правителството е най-неизрядният длъжник към здравната система в страната.
Заради всички тези проблеми, ние, от Българска социалистическа партия за България, инициирахме спор за здравна промяна в Народното събрание и задължихме министъра на опазването на здравето да показа нова идея за здравно обезпечаване и секторни промени. Секторни промени обаче не ни бяха показани.

Искаме ви оставката, тъй като министърът и държавното управление не извършиха решението на Народно събрание. Вие представихте план, в който няма секторни промени, има само механизъм за увеличение на приходите в Здравната каса посредством в допълнение натоварване на българските жители с още заплащания. Вместо държавното управление да заплати дължимите 1,2 милиарда лева, вместо да върне нелегално взетите 1,5 милиарда лева, ги задължавате да заплащат още един път. Това ще докара до следното: жителите ще заплащат няколкократно за своето лекуване в болничното заведение с 4 типа спомагателни заплащания - наложителна осигуровка от 8%; наложителна здравна застраховка от 12 лева на месец; всичко над клиничната пътека, остойностена от болницата; цената на избор на екип, на медицински произведения и цената на по този начин наречените екстри. Как мислите, че това е допустимо за доста от българските жители, изключително за тези, които живеят на прага на бедността, в мизерия и имат най-голяма потребност от помощ. Естествено, че има и други благоприятни условия за развиване на опазването на здравето, опция има и ние, от Българска социалистическа партия за България, я предлагаме. Може би не е единствената, несъмнено има и други умни оферти, отвън Народното събрание, само че ние заявяваме ясно и изрично нашата и я представяме и си слагаме за съществена цел да върнем страната в ръководството, регулацията и контрола на опазването на здравето и да подсигуряваме на всеки достъп до опазване на здравето. Това ще стане по следния метод – за здравноосигурените лица- обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване, както написа в Конституцията, а за здравнонеосигурените и обществено слаби лица- обезпечен базов пакет от медицински услуги; унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения и замяната му с нов статут; детайлно остойностяване на всички медицински действия и на труда на медицинските специалисти; създаване на национална здравна система на районен принцип – хоризонтална и отвесна интеграция, а във всеки район лечебните заведения се сплотяват в единна структура; внедряване на националната здравна карта; недопускане на демонополизацията на НЗОК, възнаграждение от страната на цялостния размер на здравноосигурителните вноски за деца, пенсионери, държавни служители; въвеждане на персонално здравно досие; въвеждане на диференцирана ставка на Данък добавена стойност върху лекарствените артикули и медицинските произведения.

Уважаеми дами и господа народни представители,

След малко ще проведем дебата, надяваме се той да е стойностен. Нека всеки, който приказва от тази естрада да декларира по този начин, както изисква нашият устав, има ли спор на ползи, бил ли е преди да влезе в тази зала притежател на лечебни заведения, участник във фармацевтични компании и чии ползи съставлява тук, от името на кого приказва, от името на своите гласоподаватели ли.
За да сме сигурни в това, което ви споделяме, с цел да сме сигурни в оценката на настоящето положение, тъй като вотът на съмнение е точно за настоящето положение, а не за бъдещи планове, както се пробвате да внушавате, с цел да сме сигурни, че предложенията ви, и това е откъс: „ Не стават “ и това, което предлагаме е рационално и възможно- организирахме голям брой срещи преди да внесем вота с лекари, пациенти, общински лечебни заведения, застрахователи. Днес ви представяме тяхното мнение, защото се оказва, че нито за вота, нито за препоръчаната промяна не сте потърсили нито един от тях.

Националната пациентска организация – „ У нас е най-добре да умреш. Няма пациент, няма проблем. “ „ Положението ни е пагубно “. Те споделят нашите хрумвания за понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите, за районните здравни структури, разпоредба за работни заплати на медици и една здравна каса.

Национално съдружие на общопрактикуващите лекари – „ Считаме, че е необичайно държавното управление да ни кара да избираме сред два модела, като и двата не стават “. „ Правителството търси единствено метод за събиране на нови пари от хората. " Те споделят: „ Никой не ни е канил да дадем мнение. Това не е промяна в опазването на здравето “. Подкрепят предложенията ни за по-нисък Данък добавена стойност на лекарствените артикули, за районни здравни организации и остойностяване лекарския труд.

Сдружение на общинските лечебните заведения – „ Огромно е нашето неодобрение от политиката на ръководещите. Предложените от държавното управление промени ни слагат в още по-тежко положение. Това ще докара до закриване на още общински лечебни заведения “. Те също поддържат част от нашите хрумвания. Българският лекарски съюз - " Здравната система буксува, нищо не се трансформира от 2013г. Голям проблем е „ гимнастиката “ с клиничните пътеки. Има диспропорции в заплащането на лекарите. Правителството изцяло подценява БЛС, неглижира се неговата роля, мнение и професионализъм, а министерство на финансите монополизира касата. " Те държат страната да си внесе цялостните здравни вноски, да има районно покритие и да възстановите разговора с БЛС, като ги извършите деен участник във вземането на решения. Застрахователите, на които желаете да наложите нови отговорности, споделят: „ Направените оферти от държавното управление са неприемливи. С нас не е говорено, нищо не е обсъждано и нищо не е в съгласие. Ние не можем да поемем рисковете, които държавното управление желае да ни разпореди “. Те желаят здравна електронна карта и електронно досие, каквото ние предлагаме.

Може би най-важна е оценката, която си давате вие сами, уважаеми ръководещи, в Доклада за национална сигурност за 2017г., който единомислещо гласувахте преди два дни: „ Прилаганите управнически подходи и решения през 2017г. в региона на опазването на здравето, не доведоха до забележими за обществото резултати в оправянето с провокациите, не усъвършенстваха качеството на предлаганите медицински услуги, не се записва прогрес в отстраняването на предпоставките за корупция. Неправомерното териториално систематизиране на общопрактикуващи лекари и експерти продължава да лимитира достъпа на част от популацията до здравни услуги.

При тези оценки на всички, които желаете да засегнете с желанията си за промяна, и които поставихте в тази обстановка, в която през днешния ден е здравеопазването- представители на разнообразни организации, които поканихме през днешния ден тук, с цел да са очевидци на този спор, при тази самокритика, единственото решение на въпроса е държавното управление да подава оставка и да си потегля. Алтернатива има. Тя не е единствено тази, на Българска социалистическа партия за България, която представяме с „ Визия за България “ и представяме на цялото общество. Сигурно има още други рационални и положителни оферти, в това число и тези, които получихме от всички организации, за което им благодаря. Но с цел да стане допустима тази опция, да се върне правовата страната, с цел да се подсигуряват конституционно закрепените права на българите за налично и гратис опазване на здравето, е належащо държавното управление на Бойко Борисов – 3 да подава оставка.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР