Днес от 19:45 часа в зала Съединение на Регионален исторически

...
Днес от 19:45 часа в зала Съединение на Регионален исторически
Коментари Харесай

Показаха нагледно защо Пловдив е истинската столица на България

Днес от 19:45 часа в зала " Съединение " на Регионален исторически музей - Пловдив ще бъде открита изложбата " Пловдив в културната история на България ". Чрез персонални движимости, богат снимков и документален материал, творби на изкуството, наградни знаци и печатни издания, изложбата аргументира за какво през последните два века Пловдив е определян като духовния център на българските земи и културната столица на България.

Още в средата на XIX в. Пловдив се издига като водещ нравствен център. Укрепналите стопански пловдивски първенци обезпечават парични средства за преизграждането на пловдивските църкви, в които откриваме едни от най-хубавите мостри на храмовото строителство и декорация от брациговски майстори-строители, от дебърски майстори-дърворезбари и иконописци от Самоковската школа. Техните жилищни здания бележат висшите достижения на българския барок и архитектурния апотеоз на българската възрожденска архитектура. Пловдивските дейци застават отпред на придвижването за самостоятелна черква и новобългарска култура. Христо Г. Данов и Драган Манчов издават в Пловдив над 1000 учебника и образователни пособия по европейски модел и основават основа на учебната активност в Мизия, Тракия и Македония. Създаденото през 1850 година Епархийско средоточно учебно заведение прераства в първата гимназия в българските земи и приготвя учители и бъдещия нравствен хайлайф на народа.

След Освобождението, през румелийския интервал, Пловдив продължава да бъде нравствен център и културна столица на целокупна България. Тук живеят и творят Найден Геров, Йоаким Груев, Константин Величков, Христо Г. Данов, Иван Вазов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Захари Стоянов. Развива се издателското, печатарското и учебно-просветното дело. Полагат се основите на българското езикознание, на новата българска политическа и културна журналистика, на новата българска литература. Създават се първите български културни институции – Народната библиотека и музей, професионален спектакъл. В музиката и изобразителното изкуство се зараждат самобитни школи с национално значение.

След Съединението през 1885 година, Пловдив резервира ролята си на важен народен културен център. Институциите от предходния интервал не престават да се развиват, а в края на XIX и първите десетилетия на XX век се появяват и нови – Певческо сдружение, Дружеството на Южнобългарските художници и други След Втората международна война са учредени Университет, Филхармония, Куклен спектакъл, Опера, най-голямото книгоиздателство отвън столицата - " Христо Г. Данов “, районни музеи. Реставрацията на Стария град, основаването и организирането на календар, кондензиран с голям брой национални и интернационалните културни събития, трансформират Пловдив в място с присъща и неподражаема духовна атмосфера.

От 70-те години на ХХ век все по-често се среща определението за Пловдив като " културната столица “ на България. Това са историческите причини за избора на Пловдив за осъществяване на Европейски месец на културата през 1999 година и определянето на града за Европейска столица на културата през 2019 година

На 6 септември 2018 година изложбата " Пловдив в културната история на България " ще може да бъде прегледана гратис от пловдивчани и гостите на града сред 9:00 и 14:00 часа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР