Днес от 12.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив

...
Днес от 12.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив
Коментари Харесай

Етнографски музей - Пловдив възражда Седмица на занаятите

Днес от 12.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив се открива ХІV-то издание на Седмицата на обичайните занаяти. След двугодишно спиране заради пандемията възрожденският двор отново ще бъде пъстър с цветове, шум и песни, а майсторите на старите занаяти още веднъж ще бъдат съществени настоящи лица.

" Надяваме се още веднъж " да възкресим “ това от дълго време отминало време и да усетим духа на остарялата пловдивска чаршия ", споделят от уредниците. През Седмицата майсторите ще показват своите умения, ще образоват дребни и огромни, ще оферират на купувачите своите ръчно направени произведения.

Както е при всяка среща сред другари, не би трябвало да се пропуща и фактът, че паралелно с труда върви и заниманието. Затова на 29 юни дружно ще бъде отпразнуван Петровден, а по остарял български бит през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора сред чимширите в двора.

В актуалното издание на майсторската седмица акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което ще бъде илюстрирано посредством три радикално разнообразни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.

Събитието ще продължи до 3 юли.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР