Днес от 11 часа в село Катуница новопостроеният параклис Свети

...
Днес от 11 часа в село Катуница новопостроеният параклис Свети
Коментари Харесай

Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет

Днес от 11 часа в село Катуница новопостроеният параклис " Свети Архангел Михаил " в памет на Ангел Петров и Павел Толев ще бъде осветлен, разбра  Plovdiv24.bg.  Лично Пловдивският Митрополит Николай ще извърши църковния обред.

Тази година се навършват 11 години от гибелта на момчетата от Катуница, изгубили живота си по време на размириците против Цар Киро. Параклисът се намира покрай лобното място на двете момчета, където сега има издигнати монументи. Той е издигнат от италианския предприемач Мекеле Санторели, който има бизнес в селото.

На откриването ще участват близки на починалите момчета, ще бъде раздаден и курбан за здраве.

19-годишният Ангел Петров е погубен на 23 септември 2011 година (петък вечер), когато доближени на Кирил Рашков го прегазват, до момента в който развежда кучето си и пред погледа на татко му. Двама другари на Ангел, и двама пристигнали на място служители на реда, са ранени след това от врязалите се в множеството бус и лек автомобил на семейството Рашкови.

Според анонимни източници, представени в медиите, Ангел и негови другари от български етнически генезис са обиждани на " гяури “, след което и те отвръщат на обидите. Починалият Ангел Петров е племенник на сина на някогашната кметица на селото София Христева, която от 2005 година алармира за нелегално добити парцели, общински терени и противозаконни постройки на Рашкови и постоянно подава тъжби против тях , и по-рано същия ден получава следващи закани за убийството му от родственици на Кирил Рашков.

Много други поданици на село Катуница са получавали закани за разпра и ликвидиране от Рашкови.

Убийството води до непринудено проведен митинг в селото, при които част от имуществото на Кирил Рашев е разрушено.

По време на митинга от сърдечни проблеми умира и 16-годишният Павел Толев, който преди този момент е претърпял сърдечна интервенция.

На 22 септември 2012 година е маркирана първата годишнина от гибелта на двамата в Катуница с рок-фестивал в памет на починалите Ангел Петров и Павел Толев.  Проведено е безмълвно шествие на жители от цяла България под наслов " Няма да забравим, няма да извиним! “. На градския стадион е сложена паметна плоча.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР