Днес от 10 ч. Столичният общински съвет (СОС) се събира

...
Днес от 10 ч. Столичният общински съвет (СОС) се събира
Коментари Харесай

София днес решава да предостави ли ВиК мрежата си за вода към Перник

Днес от 10 ч. Столичният общински съвет (СОС) се събира на изключителна сесия, с цел да прегледа отчета с предлагането на Министерския съвет за транспорт на вода от Рила през водоснабдителната мрежа на София за Перник. Вносители са съветниците от ГЕРБ Прошко Прошков и Георги Георгиев, ръководители надлежно на комисиите по инженерна инфраструктура, и финанси и бюджет.

Докладът съдържа спешния проект на държавното управление, което изпрати публично писмо до СОС със настояването. То е направено от министрите на стопанската система Емил Караниколов, на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и на околната среда и водите Емил Димитров.

Екшън проектът би трябвало да достави вода в Перник преди да е пресушен дефинитивно язовир " Студена ". На 20 януари министър Караниколов разгласи, че в язовира има вода за още 32 дни, което значи до 21 февруари.

За да изпревари тази дата, държавното управление си е сложило задача да построи нов тръбопровод от с. Мало Бучино до източната част на Перник. Цената за него е 23-25 милиона лв., по думите на Караниколов. По тази тръба би трябвало да потече рилска вода от язовир " Белмекен " с дебит 300 л/сек. Строежът обаче не можел да стартира преди СОС да позволи прекосяването на водата през ВиК мрежата на София, както постановява Закона за устройство на територията.

Строителството на 13.5 км тръбопровод ще продължи по-малко от 45 дни, съобщи Караниколов, т.е. най-рано края на февруари, с което ясно се обрисуват идни още по-критични дни за града - без капка вода в чешмите от 21 февруари до завършването на новия тръбопровод Мало Бучино-Перник.

Всички политически групи в СОС увериха в последните дни под разнообразни форми, че няма по какъв начин да не поддържат екшън проекта, поради кошмара, в който е подложен 90-хилядният Перник. От 18 ноември хората са на воден режим.

Срещу единодушието на София държавното управление дава обещание да отпусне общо 28.7 милиона лв. за реализация на забавени с години планове във водния бранш на столицата. С 20.5 милиона лв. от тези средства ще се ремонтира стената на язовир " Бели Искър ".

С останалите пари ще се построи байпас сред двете артерии, по които столицата получава вода от Рила - Рилския тръбопровод и язовир " Искър ". Това ще даде спомагателни гаранции София да не изпадне във водна рецесия при възможна повреда по едно от двете трасета.

Предлага се и свързване на софийската ВиК мрежа с язовир " Огняново " като авариен водоизточник. Водата от него ще минава първо през пречистване в пречиствателна станция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР