Днес омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното

...
Днес омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното
Коментари Харесай

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Днес омбудсманът Мая Манолова изпрати рекомендация до Министерството на районното развиване и благоустройството и до управлението на Агенция " Пътна инфраструктура " с искане да бъде продължен гратисният интервал, в който водачите няма да бъдат глобявани, в случай че не разполагат с електронна винетка.

По публична информация 15 януари е датата, до която на водачите няма да бъдат налагани наказания.

Според Манолова обаче срокът е " незаслужено и неточно избран ".

Той би трябвало да продължи досега, в който системата за продажба на е-винетки проработи, тъй че жителите да не биват глобявани, в случай че не изпълнят законовите условия не по тяхна виновност, счита тя.

В своята рекомендация омбудсманът показва пет съществени казуса. Според нея те се дължат на неприятната администрация, която " се оказа неподготвена и за голямо страдание не реагира навреме и съответно на протичащото се ":

липса на пунктове за продажба на е-винетки на Граничен контролно-пропусквателен пункт
софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване
изтеглени повече средства при банкови преводи при заплащането им
липса на удостоверение при конвертиране на книжен винетен стикер към е-винетка
нерегламентиран достъп до системата
Искането на омбудсмана идва редом с оставката на ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов, която беше подадена през днешния ден по искане на премиера Борисов.

Това е четвъртото уволняване поради абсурда с неработещата система за е-винетки.

В събота рано сутринта Борисов в профил от служба Антон Антонов - шеф на Националното тол ръководство в АПИ, Радослав Николов - консултант в Министерство на регионалното развитие на Аврамова, както и на члена на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов. Тримата интензивно участваха в обясненията за какво жителите не могат да си купят винетки, като обясняваха, че проблем в действителност не съществува и е обикновено при нова система да има неточности първоначално.

Премиерът Борисов даде период до 10-15 дни всички проблеми да бъдат решени.

На незабавен брифинг на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едвам в края на месеца, като загубите от това не са изчислявани. Парлелно с това продажбата на винетки бе проведена в пощите и във веригата на един от мобилните оператори, което стартира едвам от през вчерашния ден, 8 януари.

Припомняме, от 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба по електронен път на винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца тол ръководство.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква подготвеност за продажба, системата не работи, на граничните пунктове даже няма инсталирани терминали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР