Днес Окръжна прокуратура - Кърджали внесе в Окръжен съд –

...
Днес Окръжна прокуратура - Кърджали внесе в Окръжен съд –
Коментари Харесай

Прокуратурата даде на съд Лютви Местан за катастрофата със загиналото 6-месечно бебе

Днес Окръжна прокуратура - Кърджали внесе в Окръжен съд – Кърджали обвинителен акт против Ю.А., на 33 година, и Л.М. (Лютви Местан), на 59 година, привлечени като обвинени за причиняване на пътнотранспортно произшествие, осъществено при изискванията на без значение съпричиняване. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Ю.А. е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 година на основен път I-5 на кръстовището на основен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при ръководство на лек автомобил марка „ БМВ “ с кърджалийска регистрация, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата по Закона за придвижване по пътищата и Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, като самичък и в изискванията на без значение съпричиняване с Л.М., лидер на лек автомобил, марка „ Фолксваген Фаетон “ с пловдивска регистрация, направил пътнотранспортно произшествие, като не се движел допустимо най-вдясно в платното за придвижване, не понижил скоростта и при положение на нужда не спрял, когато е зародила заплаха за придвижването.

Адвокатът на мъжа, чието бебе почина при злополука с Местан, разкри кой е отговорен за нещастието

Ю.А. се движел със скорост над нормативно позволената от 90 км/ч. за сектора, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не обезпечил всички условия за безвредното транспортиране на малолетния пасажер в автомобила му – 6-месечно дете, като не му сложил предпазните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била инсталирана с триточков колан за задната седалка, вследствие на което по несъобразителност предизвикал гибелта на малолетното дете – закононарушение по член 343 алинея 1 писмен знак В вр. член 342 алинея 1 прочие 3 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден и Л.М. за това, че на 14 април 2019 година на основен път I-5, на кръстовището на основен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при ръководство на лек автомобил марка „ Фолксваген Фаетон “ с пловдивска регистрация, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата по Закона за придвижване по пътищата и Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, като самичък и в изискванията на без значение съпричиняване с Ю.А., лидер на лек автомобил марка „ БМВ “, направил пътнотранспортно произшествие, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без преимущество, извършвайки маневра завиване наляво и нахлуване на път с преимущество, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с преимущество към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, вследствие на което по несъобразителност предизвикал гибелта на малолетното дете, пътуващо в другия лек автомобил.

Местан: Съпреживявам нещастието, само че обстоятелствата за злополуката бяха жестоко манипулирани

Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, обл. Кърджали, е следено от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като следствието се е правило от екип следователи от ОСлО към Оперативна програма –Кърджали.

Досъдебното произвеждане е било взето на специфичен контрол от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на следствието са били разпитани като очевидци 22 лица, приобщени са голям брой материални доказателства, измежду които и двата леки автомобила – БМВ и „ Фолксваген Фаетон “, които се намират на предпазване в база на Министерство на вътрешните работи, направени са четири съдебно-медицински експертизи, сложна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са открили, че няма съществуване на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Ю.А. е избрана мярка за неотклонение „ Гаранция “ в размер на 1000 лв., а по отношение на Л.М. – мярка за неотклонение „ Гаранция “ в размер на 10 000 лв..

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително съвещание в двумесечен период.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР