Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите

...
Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите
Коментари Харесай

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес публично беше показана МедТех България – Асоциация на производителите и снабдители на медицински произведения. Тя има за цел да пази човешкото здраве и човешкия живот, като спомага за обезпечаване на елементарен и свободен достъп до качествени медицински произведения и технологии за профилактика, диагностика и лекуване на българските пациенти, показаха учредителите на организацията.

Специален посетител беше основният изпълнителен шеф на MedTech Europe Оливър Бисаза.

„ Бих желал да поздравявам МедТех България в фамилията на MedTech Europe. Целта на нашата организация е да създадем новаторските медицински технологии налични за повече хора, като в същото време помогнем на здравните системи да станат по-устойчиви. Мисията ни е да допринесем интензивно за смяна на политиките в Европейския съюз във връзка с опазването на здравето, да бъдем приближен сътрудник и да насърчим използването на най-високи етични стандарти при взаимоотношението сред промишлеността, пациентите и здравните институции “, сподели той.

Председателката на МедТех България Цвета Йоцова уточни, че асоциацията е учредена заради потребността от качествено и налично опазване на здравето, кореспондиращо с водещите новости в света на медицинските произведения и технологии.

„ Основната ни цел е да спомагаме за възстановяване на здравните системи и регулации,

обезпечаването на българския пациент на бърз и елементарен достъп до висококачествени медицински произведения и обезпечено положително, в това число цифрово опазване на здравето. Ще се стремим към съдействие с световни сътрудници, като търсим взаимоотношение с здравната общественост както у нас, по този начин и по света. МедТех България стана най-младият пълновръстен член на MedTech Europe, което е огромно самопризнание за нашата организация и поддръжка за активността ни, само че и отговорност за съблюдаване на високите условия и стандарти. Ще се ангажираме да подкрепяме членовете си и други представители от общия и частния бранш за намиране на общи решения за провокациите в региона на научните проучвания и нововъведенията в медицинските произведения и технологии. Планираме и регулярно да организираме просветителни начинания за разпространение на новостите в региона на медицинските произведения и технологии “, добави тя.

Невена Николова, член на Управителния съвет на Медтех България и представител на Хартманн – Рико, показа новия Регламент за медицинските произведения.

„ През април 2017 година Европейският парламент одобри нов Регламент за медицинските произведения в Европейския съюз. Целта му е да осъвремени настоящото законодателство в страните членки, да подсигурява сигурността на пациентите, свободната търговия в целия съюз и да осигури  навреме постигане до пациентите. Чрез него може да се обезпечи бистрота и проследимост в целия Европейски Съюз посредством по-строги условия за техническата документи, тестването на изделията, опаковките и следенето на изделията след стартирането им на пазара. Предстои доста работа на всички – производители, снабдители, институции, лечебни заведения, с цел да внедрим новия правилник и да действаме дружно в полза на пациента. Съществува опция някои от производителите да преразгледат портфолиото си и да се откажат от част от изделията, само че главната цел на смяната, през която ще преминем, е

да дадем на пациентите достъп до най-модерните и положителни медицински произведения,

сподели Невена Николова.

Дигитализацията в опазването на здравето също е измежду значимите тематики, към която МедТех България ще насочи напъните си.

„ През последните десетилетия технологиите в опазването на здравето се развиват толкоз бързо, че постоянно не може да ги догоним. Това се отнася освен за лекарствените лечения, само че и за медицинските произведения. Дигитализацията към този момент ни разрешава да сътворяваме персонализирани проекти за лекуване, да проучваме голямо количество данни, а това от своя страна да подкрепя процеса на разкриване и рационализиране на лекуването на пациентите. Цифровото опазване на здравето води до икономисване на разноски, посредством понижаване на ненужни проучвания или повторни хоспитализации и усъвършенстване на административни процеси.

Една от задачите на нашата асоциация е да даде

насоки и образование на здравните експерти по отношение на приемането и потреблението на цифрови здравни технологии 

Ще сътворяваме и предлагаме стратегии за образование и насоки за най-хубави практики, с цел да оказват помощ на практикуващите да схванат по какъв начин дейно да интегрират тези технологии в своите клинични работни процеси “, сподели Кирил Вълчев, представител на Хелткеър С.

Д-р Александър Мичев, зам.-председател на Медтех България и представител на Медтроник България, изнесе данни на Евростат, съгласно които разноските за медицински произведения са към 7.6% от разноските за здраве в Европа, което е почти 110 милиарда лева, като наклонността е тези сума да нараства.

„ За страдание в България единствено един път годишно Националната здравноосигурителна каса отваря процедура за подаване на заявки от страна на фирмите, вносители и производители на медицински произведения, за реимбурсация на техните артикули. На този стадий над половината от актуалните лечения изискват доплащане от страна на пациента – в някои случаи даже до 50%.

Целта на асоциацията е да подаде ръка на здравните институции и всички страни,

участващи в процеса на утвърждение, финансиране и използване на медицинските изделия , с цел да може дружно да осигурим на българския пациент нормален достъп до модерни лечения, като понижим % на доплащане “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР