Днес официално беше открита Седмицата на гората. Проявите се възобновяват

...
Днес официално беше открита Седмицата на гората. Проявите се възобновяват
Коментари Харесай

Служители на ЮЗДП бяха отличени по повод Седмицата на гората 


Днес публично беше открита Седмицата на гората. Проявите се възобновяват след двегодишна насилствена пауза заради пандемията от ковид. Тази година празникът протича под мотото „ Аз обичам гората “.

Седмицата на гората беше открита в дворното пространство на Лесотехническия университет в София. Традиционно бяха връчени премиите „ Лесовъд на годината “ и „ Служител по контрола и опазването на горските територии “ за 2021 година.

Сред наградените е Стефка Димитрова, старши лесовъд в ДГС Осогово при ЮЗДП.

Почетен знак на „ Съюза на лесовъдите в България “ и грамоти бяха присъдени посмъртно на горските чиновници Антон Гръбчев и Валери Димитров, които починаха при гасенето на огромния пожар край санданското село Петрово.

За първи път Седмицата на гората се празнува през 1925 година, когато по самодейност на Дружеството на лесовъдите се организира Празник на залесяването. Тогава са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, а на идната година те са надлежно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Целта на тази самодейност е да се обърне внимание на изгодите от опазването на горите като незаместим запас за живота и здравето на хората. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората международна война, през 1956 година, празникът е възобновен. Оттогава датира традицията той да се организира в първата цяла седмица на април.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР