Днес официално бе публикувано решението на парламент в самообявилата се

...
Днес официално бе публикувано решението на парламент в самообявилата се
Коментари Харесай

В Кипър предстоят парламентарни и президентски избори

Днес публично бе оповестено решението на парламент в самообявилата се Севернокипърска турска република за осъществяване на предварителни парламентарни избори на 7 януари. Международно приетата Република Кипър ще гласоподава за президент на 28 януари. Предсрочните парламентарни избори в бяха провокирани след засилващите се обвинявания против ръководещата дясна коалиция за социално-икономическата рецесия, корупция и мощна икономическа и политическа взаимозависимост от Анкара. Правителството бе образувано през април предходната година и е третото след предходните, още веднъж предварителни парламентарни избори от юли 2013 година

Развитието на стопанската система и решаването на Кипърския въпрос са главните тематики в предизборната акция и в двете елементи на разграничената от 43 години страна. Резултатът от изборите в Република Кипър и в приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република е от огромно значение за продължаването на мирния развой. Сегашният дясноцентристки президент на Кипър Никос Анастасиадис ще се бори за втори мандат на изборите на 28 януари. Като максимален триумф на своето ръководство той регистрира икономическото възобновяване на Кипър след рецесията от 2013 година Издигайки кандидатурата си, Анастасиадис разгласи, че обединяването на Кипър остава неговата най-голяма цел. Аз считам, че ние можем да продължим и да се върнем към по-конструктивния разговор и старания. Ние желаеме решение на Кипърския проблем, съобщи президентът на Кипър.

Днес с церемонии пред монументи и мемориали в северната част на острова започнаха и тържествата по случай така наречен Ден на републиката - 34-ата годишнина от противозаконното оповестяване на Севернокипърската турска република на 15 ноември 1983 година Тяхната кулминационна точка е парадът на следващия ден. В обръщението си към нацията през днешния ден водачът на кипърските турци Мустафа Акънджъ акцентира, че при бъдещо федерално решение Севернокипърската турска република би трябвало да заеме своето място като пълноправен сътрудник. Той прикани още Европейския съюз, Организация на обединените нации и други организации да вдигнат наложеното интернационално ембарго върху кипърските турци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР