Днес Общинският съвет в Пловдив ще разгледа предложението за отстраняване

...
Днес Общинският съвет в Пловдив ще разгледа предложението за отстраняване
Коментари Харесай

Общинари искат отчет как се харчат парите за Пловдив 2019

Днес Общинският съвет в Пловдив ще прегледа предлагането за премахване от служба на художествения шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева , съобщи Нова телевизия. Причината е плануваната за юли фотоизложба " Балкански прайд ", която включва фотоси от шествия в отбрана правата на хомосексуалните от разнообразни места на полуострова.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че казусът е бил отразен даже в лондонския вестник " Гардиън " който го показа под заглавието " Хомофобски скандал удари Пловдив - европейската столица на културата ".

Самата Куюмджиева изясни, че изложбата е проведена от софийската фондация " Глас " и е била утвърдена през 2018 година

" Повече от месец се вършат конференции и се пробва да се внуши на обществото, че надали не някаква гей агитация правим, че ще организираме гей церемониал в Пловдив, че ще опорочим младежта. Това го назовавам грозна провокация ", съобщи тя.
 „ Гардиън”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата
„ Гардиън ”: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

Намесата на общината е " грозна провокация "

От пресцентъра на ГЕРБ показаха мнение, че дейностите на общинарите са опит за " на ниска цена политически пиар " . Те се оповестиха срещу политическата интервенция в креативната работа на фондацията. Стефан Пуслийски от Вътрешна македонска революционна организация обаче твърди, че става въпрос за определяне на художествената стойност на плановете, а не за политика.

" Около 3 месеца се опитваме да разберем защо става дума. От управлението на фондацията ни обясняваха с общи приказки, че било план за разговори, за някакви разногласия за Балканите, някаква полемика. В последна сметка разбрахме, че става въпрос за фотоизложба на гей прайдове " , изясни той.

Зам.-председателят на общинския съвет от Българска социалистическа партия доцент Ангел Иванов уточни, че до момента не е бил даден доклад за изразходваните средства. Именно това следва да стане ясно на днешното съвещание на общинския съвет.

Припомняме, преди три месеца прокуратурата стартира инспекция за корист с публични средства при построяването на кулата сцена, на която на 12 януари беше извършена церемонията по откриването на Европейска столица на културата.
 Прокуратурата подхвана разноските за кулата на Пловдив
Прокуратурата подхвана разноските за кулата на Пловдив

Проверката би трябвало да завърши до месец

Поводът бяха мнения, които циркулираха из общественото пространство. Водещият Слави Трифонов написа обява в обществената мрежа " Facebook " с искане да види фактурите за 30-метровата кула , издигната за събитието. Тогава той съобщи, че е усетил, че " нещо не е наред ".

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде издигната с тях.

Ден след изявлението на телевизионния водещ Фондация " Пловдив 2019 " излезе с публично мнение по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й сцени e 219 053 лв. без Данък добавена стойност, а цялостното техническо застраховане на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лв. без Данък добавена стойност.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на формалния им уебсайт.
 Слави Трифонов желае да види фактурите за кулата в Пловдив
Слави Трифонов желае да види фактурите за кулата в Пловдив

Разпознава сцената, за която платил 681 хиляди лева, а общината дала 2 милиона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР