Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи

...
Днес общинският съвет на Каварна ще гласува дали да възложи
Коментари Харесай

Общинският съвет на Каварна ще реши за плана за "Натура 2000" край Калиакра

Днес общинският съвет на Каварна ще гласоподава дали да разпореди на Асоциацията на парковете в България (АПБ) да довърши безплатно процеса по приемане на Интегриран проект за ръководство зони от " Натура 2000 " край Калиакра. Това са три зони, които пазят редките степни обитания и диви птици. Докато няма подобен проект, зоните са оповестени единствено " на хартия " и няма ясни правила нито за запазване на рядката природа, нито за позволените параметри на развиване на икономически действия в региона.

За " Дневник " информация за случая изпрати инициативната група на притежатели на земи от региона " За туризма на Калиакра. " Те алармират за опити за манипулиране и конфигуриране на обществеността против Интегрирания проект за трите зони от " Натура 2000 ".

Именно такива кавги с подправена информация за несъществуващи рестрикции в предлагания Интегриран проект бяха причина за прекъсването му през 2017 година Тогава измежду обиди към учените и погрешни обвинявания за несъществуващи ограничавания в проекта бяха прекратени публичните разисквания на плана, създаден от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в интервала 2015-2017 година

Досега кметът на Каварна Нина Ставрева (от БСП) е подкрепяла екоминистерството за прекъсване на процеса. Затова и днешното разискване е с неразбираем резултат, макар че довършването на експертния развой ще се направи от АПБ про боно и без разход за общинския бюджет.

Миналата година Общинският съвет одобри редица решения, измежду които самодейност за дотъкмяване на Интегрирания проект, който да даде ясно правила на локалните притежатели. Решенията си съветът аргументира с задачата по едно и също време да извърши решението на Съда на Европейския съюз, осъдил България за заличаване на степите и непълен обсег на зоните за птиците, както и да реалокира плановете за развиване на курортни селища в площи, където те да не бъдат в спор със предпазените местообитания.

Общинският съвет в спор за отбраната на " Натура 2000 "

Последното решение по тематиката Общинският съвет одобри 26 февруари по предложение на съветници от ГЕРБ, като с него моли към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да приключи процеса по приемане на Интегрирания проект за трите предпазени зони, който бе създаден от ИБЕИ-БАН през 2017г. В писмо от месец май екоминистърът Нено Димов споделя, че договорът с Българска академия на науките е преустановен и учените няма да довършат процеса.

Днешните оферти са от Председателя на съвета от партия " Ред, правда и правдивост " Красимир Кръстев. В съвещания със притежателите на земи от " За туризма на Калиакра " и с природозащитни организации се е стигнало до решение, че въз основа на плана на Българска академия на науките от 2017г Интегрираният проект може да бъде признат за 3 месеца. За да се реализира това Асоциацията на парковете в България (АПБ) предлага непринудено и безплатно да довърши процеса.

От " За турзима на Калиакра " коментират за " Дневник ", че чакат нови опити за подправени тълкования и конфигуриране на общински съветници против приемане на разпоредбите за трите зони от " Натура 2000 ", макар че те са създадени от специалисти по биоразнообразие от Българска академия на науките, били са утвърдени от Министерство на околната среда и водите като възложител, и са нужното изискване за развиване на всяко бъдещо икономическо деяние в региона.

Европейските условия и интегрираният проект

От януари 2016 година е в действие решение на Съда на Европейския съюз, осъждащо България за несъблюдение на двете наставления за биоразнообразието и изискващо дейности, които страната бави до момента. Решението на Европейския съд установи непълен обсег на зоните за птиците и създаване на инфраструктура, която поврежда както предпазените редки степи (проектите " Калиакра уинд пауър ", " ЕВН Енертраг Каварна ", " ЦИД — Атлас ", " Вертикал — Петков и с‑ие " и " Трейшън клифс голф енд спа резорт " ), по този начин и инфраструктура, прогонваща редките птици, чийто миграционен път минава оттова (проектите " АЕС гeo енeрджи ", " Уиндтех ", " Брестиом ", " Дисиб ", " Еко енерджи " и " Лонгман инвестмънт " ). Според решението България не е оценила кумулативния резултат на плановете.

В отговор на решението страната стартира създаването на Интегрирания проект за зоните от " Натура 2000 " край Калиакра. Следва протест от притежатели на земи, които насочат и закани към учените и през август 2017 година общината и екоминистерството стопират приемането на проекта (виж тук и тук). Заради неговата липса, до момента не са стартирани съответни ограничения за осъществяване на решението на Европейския съд и няма ясни правила за бъдещите планове в региона.

Мерките

През март Общинският съвет инициира кандидатстване за план за възобновяване на степи. За страдание, този първи план (на стойност 195 276 лева.) е за три общински парцела с повърхност 230 декара, като в част от тях степите не се нуждаят от възобновяване.

Иницииран от ръководещия кмет на Българска социалистическа партия и екоминистерството, планът за пилотно възобновяване е подложен на критика от съветниците от ГЕРБ и " Ред, правда и правдивост " като неефективно разходване на средства в парцели, където степите не се нуждаят от възобновяване.

Ако стартира да се извършва план за възобновяване на степите, преди обаче да е признат проектът за зоните от " Натура 2000 ", могат да бъдат изхарчени съществени суми без резултат, предизвестиха през март учени и представители на неправителствени организации. Важно е възобновяване да се случва на терени с действително повредени степи и по научна методика от одобрени специалисти.
Красимир Кръстев заНено Димов заАПБ заРешение на Оценка за съвместимост Каварна от 26 февруари 2019
Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (108)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР