Днес общинските съветници от Демократична България са внесли в Столичния

...
Днес общинските съветници от Демократична България са внесли в Столичния
Коментари Харесай

До края на седмицата Столичният общински съвет ще реши дали да има повече транспорт до Витоша

Днес общинските съветници от " Демократична България " са внесли в Столичния общински съвет свое предложение за ограничения за облекчение на достъпа на жителите до Витоша. Опозиционната група в общинския съвет чака ограниченията да бъдат прегледани като част от бюджета на общината за 2020 година, преди той да бъде дефинитивно подготвен на 6 февруари.

Предложението на политическата мощ се отнася до съответни промени в градския превоз и ръководството на общинската благосъстоятелност на територията на естествения парк.

Повече градски превоз и възобновени лифтове

Като съществени оферти, изискващи политическо решение и обособяване на бюджет от Столичния общински съвет, опозиционната група предлага удължение на линиите за автобусен достъп до местностите Алеко и Златните мостове с установяване на обща начална точка до НДК и обезпечаване на транспорт и отвън почивните дни.

По отношение на лифтовете от " Демократична България " оферират кметът на София Йорданка Фандъкова да предприеме дейности, с цел да обезпечи възобновяване активността на лифтовете " Княжево-Копитото " и " Драгалевци-Голи връх ". Според тях това може да се случи, като се задължат притежателите да поправят неработещите уреди, каквито права кметът има съгласно Закона за устройство на територията.

Следваща стъпка на общината, в случай че притежателят не желае или няма опция да възвърне лифтовете, би било връщане в благосъстоятелност на общината на двата туристически лифта.

От " Демократична България " показват, че компанията - притежател на лифтовете, " Въжени линии " АД е с негативен личен капитал, както и нейният неговият притежател " Витоша ски " АД. Според писмо на " Витоша ски " АД до Столичната община, представено от общинските съветници, казусът не е финансов, а сдружението претендира, че " не знае по какъв начин да приложи законите ".

Съветниците считат още, че това неведение не е евентуално, защото обществените регистри на екоминистерството и земеделското министерство сочат, че до момента няма претенции от " Витоша ски " да подмени лифтовите уреди, нито отвод от способените органи. Като образец за това, че подмяната е допустима съгласно закона, опозиционните общински съветници показват, че през предходната година " Бороспорт " АД е подменил лифта си " Мартинови бараки " при същите разпореждания.

Като последна стъпка планът на " Демократична България " слага закупуване на двете уреди след договаряния, осъществени от кмета на Столичната община. За тази цел двата лифта би трябвало да бъдат включени в Програмата за придобиване, ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност на Столичната община за 2020 година Тази стратегия е част и от бюджета, който болшинството на ГЕРБ би трябвало да утвърди до 6 февруари.

Тези оферти идват на фона на дългогодишни разногласия дали Столична община може да задължи " Витоша ски " АД да извърши приватизационния контракт от 2007 година и да изиска възобновяване и поддръжка на оборудванията в зона " Алеко ", Драгалевци и Княжево.

Йорданка Фандъкова завоюва през последния октомври следващ мандат като кмет на Столичната община дружно с болшинство от своята партия ГЕРБ. Както и при предходната си акция като претендент, актуалният кмет още веднъж даде обещание лифтовете на Витоша да проработят.

Лифтовете към естествения парк не работят от 2011 година, когато " Витоша ски " ги спря в опит да повлияе за промени в Закона за горитепрез 2012г. През 2017 година бе спряна поради изчезнала поддръжка и заплаха и седалковата линия от Драгалевци.

Най-големият притежател в парка

Докато общината не съумява да наложи съблюдаване на приватизационния контракт от притежателя на лифтовете, самата тя продължава да е най-крупният притежател във Витоша. Това отбелязва още позицията на общинските съветници от " Демократична България " и предлага дейности за по-добро стопанисване на общинските парцели и здания в парка.

Идеите включват споразумяване на изчезнали документи за благосъстоятелност и взаимни дейности с държавното управление и Министерството на горите, тъй че да се синхронизира контролът върху парцелите на институциите. Това ще обезпечи по-ефективно ръководство на паркингите и на пустеещите здания в парка и ще подкрепи жителите да имат достъп до публичния парк, считат опозиционните общински съветници.

Препоръките упорстват и за вложения в туристическа инфраструктура и оповестяване на предпазени вековни гори в общинските парцели, както това към този момент е направено в държавните гори за запазване на местообитания от европейската мрежа " Натура 2000 ".

Пълната позиция, която Столичният общински съвет би трябвало да прегледа дружно с завършването на годишния си бюджет, можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (188)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР