Днес, Областният управител на област Разград – д-р Деян Димитров

...
Днес, Областният управител на област Разград – д-р Деян Димитров
Коментари Харесай

Проведе се заседание на работна група за ускорено икономическо развитие на няколко области

Днес, Областният шеф на област Разград – доктор Деян Димитров взе присъединяване в първото съвещание на работна група за ускорено икономическо развиване на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе с Централна Европа и Азия.

Събитието беше проведено от съдружие „ Клъстер Черноморска икономическа зона “ в град Варна. Участници във форума бяха госпожа Златомира Мострова – зам.-председател на комисията по превоз в Народното събрание, инж. Любомир Добрев – шеф на Пристанище „ Варна – Изток “, Иван Табаков – Председател на Варненска търговско-индустриална камаобластни и заместител регионални шефове на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище и Русе, ръководители на районни институции, екип на съдружие „ Клъстер Черноморска икономическа зона “, учени и представители на неправителствени организации и медии.

Председателят на управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел „ КЧИЗ “ – доктор инж. Дойчин Наков показа създадената от Клъстера планова концепция „ Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа – Bulgarian Gateway “ за основаване на нов логистичен кулоар на България: Азия – Варна – Шумен – Разград – Русе – Централна Европа (EU Gateway) “. В рамките на плана се възнамерява създаване на съвременни индустриални паркове във Варна, Добрич, Шумен, Разград и Русе. Целта на плана е да се пренасочи през България част от съществуващите и бъдещите интернационалните търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа. Планира се създаване на Европейски експоцентър в Белослав до Фериботен комплекс – Варна, в който всички области от Североизточна България да имат непрекъснати тематични павилиони, в които локалният бизнес да излага продуктите си и да се подписват покупко-продажби с купувачи и вложители. Създаването на Експоцентъра се ще стане по сполучливия модел на най-голямото ревю в Китай – Canton Fair. Финансиране ще се търси от европейските фондове с непосредствено кандидатстване в Брюксел.

Д-р инж. Дойчин Наков обясни, че сходен план към този момент е осъществен в Румъния, с помощта на който пристанище Костанца се трансформира в най-важния за Европейския съюз черноморски порт. Пристанището е разширено и товарооборотът е повишен над 10 пъти. Изградени са индустриални паркове в редица румънски градове. Например в град Орадеа (с население към 180 000 жители) към този момент са вложени 320 млн. евро по финансирани от Европейски Съюз планове за създаване и развиване на индустриална зона.

След извършена полемика, всички участници в срещата се сплотиха към позицията, че би трябвало да стартира работа по реализация на концепцията за огромния план. Сформирана бе междуведомствената работна група „ Ускорено икономическо развиване на Черноморска икономическа зона “, която да работи за подготовка и осъществяване на плана. Планира се слагане на тематиката на съвещания на районните препоръки за развиване и на работни групи по области с присъединяване на локалния бизнес.

Д-р Димитров съобщи, че плановата концепция ще бъде разисквана със заинтригуваните страни в област Разград. Областна администрация Разград ще се включи в междуведомствената работна група за създаване на плана и ще бъдат проучени опциите за установяване на терен за бизнес парк, като уточни като вид и разширение на бизнес зона „ Перистър “ в град Разград. Той осведоми, че Областна администрация Разград към този момент работи по създаване на планове за финансиране непосредствено от Брюксел и на разширение на интернационалното съдействие, като даде образец с включването в Българо-румънската земеделска комисия и подадения план за основаване на офис на Регионален дигитален информативен център в област Разград по Програма „ Цифрова Европа “. „ Ако Варна се трансформира във врата за Европа в конкуренция с Костанца и гръцки пристанища, резултатът ще бъде ускорено икономическо развиване на цялата Североизточна България. За задачата е нужно интензивно съдействие на областите в региона. “ – сподели Областният шеф.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР