Днес няма да избираме областни управители, тези, които са назначени

...
Днес няма да избираме областни управители, тези, които са назначени
Коментари Харесай

Денков: В дейността на областните управители няма място за политически изказвания, ще бъдат замествани поетапно

" Днес няма да избираме регионални шефове, тези, които са назначени от предходното служебно държавно управление, ще продължат да извършват своите длъжности ", съобщи Денков.

Той уточни, че регионалните шефове извършват държавнически функционалности и са назначавани от държавното управление - те не съставляват обособени политически сили.

" Областните шефове извършват държавнически функционалности, които са им вменени по закон и за което са назначени от съответното държавно управление. Те не извършват функционалностите на избрана политическа мощ или на разположение, което ги е назначило ", сподели още министър-председателят.

" Няма място за политически изявления, в случай че някой регионален шеф няма упоритости, свързани с идните локални избори ", безапелационен бе той.

Денков посочи, че сегашните регионални шефове ще бъдат заменени поетапно, само че откакто държавното управление се е уверило в качествата на личността, която ще постави на поста.

Той прикани да няма никакво политизиране на тази позиция.

Денков разяснява и дейностите на виновните институции за превъзмогване на последствията от наводненията в региона на Берковица като отбелеляза, че по " подигравка на същата дата - 12 юни, 27 от 28-те регионални шефове подадоха оставка, в това число и регионалният шеф на Монтана ". 

" На 12 юни в Северозападна България - област Берковица, се изляха проливни превалявания, които добиха стихийни размери. Близо 70 л. кв. м за няколко часа. Това сложи под риск живота и здравето на хората и провокира съществени материални опустошения. Специално желая да благодаря на хората, които се отзоваха незабавно. Реакцията на институциите този път беше удивително бърза ", сподели Денков.

Екипите на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " бяха там още вечерта. Цяла нощ работиха. Успоредно с това поделения на Българската войска се включиха там, където е нужна жива мощ, с цел да може да се възвърне придвижването, да се разчистят отломките, напомни министър председателят.

Денков увери, че още на идващия ден след наводненията Министерството на труда и обществената политика е изпратило свои екипи, които да открият какви са следствията за хората, както и да стартират организация за погашение на обезщетения.

Денков разгласи още, че от Министерството на районното развиване и благоустройството са изпратили на място своя техника, която да оказва помощ както при разчистването, по този начин и да взе участие в работата по подготовката за последващи превалявания, които, по думите на министър-председателя, се чакат през идните дни.

" Искам да благодаря и на Министерството на околната среда и водите , които наблюдават ежечасно и подават информация за протичащото се, за съществуването на рискови фактори, както и на доста други институции, които с включиха в това време. Специални благодарности желая да изразя на Маринка Каменова - кмет на Община Берковица, на Марин Бончовски - кмет на село Врачеш, както и на регионалния шеф на област Монтана - Валери Димитров ", добави министър председателят Николай Денков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР