Днес ние повече отвсякога вярваме, че бъдещето на страната, на

...
Днес ние повече отвсякога вярваме, че бъдещето на страната, на
Коментари Харесай

Вълчев: Бъдещето ни зависи както от учителите, така и от родителите


Днес ние повече отвсякога имаме вяра, че бъдещето на страната, на обществото ни, зависи от образованието, зависи от учителите, от техните всекидневни старания, зависи от родителите. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави учениците, родителите и учителите на 15 септември в Основно учебно заведение " Никола Вапцаров " в оряховското село Селановци. Министър Вълчев пожела на учениците да запазят вярата, че образованието е това, което ще им даде опция да реализират фантазиите си. Той особено акцентира и какъв брой значима е всеотдайността на учителите и дефинира тяхната работа като " скъпа за обществото ".

В приветствието си министърът сложи акцент върху положителното съдействие с родителите, които би трябвало да построяват увереността на децата в силата и нуждата от образованието. Всички учебни заведения са значими и всички деца имат право на качествено обучение, посочи министър Вълчев и добави, че главен сътрудник на Министерството на образованието и науката и на учебните заведения са общините и благодари за тяхното подпомагане и поддръжка.

Министърът поздрави учителите за спомагателните занимания и работа с децата и за това, че по забавен метод ги притеглят към науката и изкуствата. Училището в Селановци е новаторско и в него децата се включват в най-разнообразни извънкласни форми. Само по плана " Твоят час " в учебното заведение са основани 15 групи. Тази година в него има 157 деца от първи до седми клас и всички са от селото. В първи клас са 23 деца и те бяха посрещнати персонално от министъра в първия образователен ден с питка и мед. По-късно министър Вълчев посети и Обединено учебно заведение " Христо Ботев " – с. Баница, община Враца.

" Професионалното обучение е приоритет. То е и национална отговорност, тъй като дава най-бързият път към реализация от наученото в учебното заведение до практиката ". С тези думи заместник-министър инж. Таня Михайлова откри първия образователен ден в Професионална гимназия по стопанска система – Перник, под тържествените звуци на химна на България. " Това е денят, в който съчетаваме възрожденските обичаи с провокациите на сегашното и вярата за бъдещето ", добави Михайлова. Директорът на гимназията инж. Румяна Иванова произнесе одобрение към възпитаници, учители, родители. Гости на празника бяха още кметът на община Перник Вяра Церовска, началникът на Регионално ръководство на образованието в Перник Ваня Коконова, народни представители, общински съветници. Таня Михайлова посети още две учебни заведения в Перник - VI СУ " Св. Св. Кирил и Методий " и Професионална гимназия по техника и строителство " Арх. Йордан Миланов ". " Пред нас стои само и единствено знанието, което няма граници и разлики ", сподели още заместник-министър Михайлова на тържеството в ПГТС " Арх. Йордан Миланов ".

Заместник-министър Деница Сачева откри новата образователна година в столичното 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов ". На тържеството участваха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, заместник-кметът на София Евгени Крусев и началникът на " Пътна полиция " комисар Бойко Рановски. В приветствието си Деница Сачева акцентира, че първият образователен ден не е формален празник, само че се чака с неспокойствие от хората на всички възрасти. Тя пожела триумф на учениците, а на родителите сподели, че разчита и тази година да бъдат сътрудници при решаването на проблемите, с цел да могат децата в бъдеще да вземат живота си в свои ръце. След формалното разкриване заместник-министърът посети Iа клас и дружно с някои от първокласниците се срещна с брошури за пътната сигурност. Деница Сачева даде обещание, че незабавно ще стартират да получават шестици, а най-малките възпитаници желаеха да занесат у дома по 100 отлични оценки. " Бъдете усърдни и дано всеки ден имате по една история от учебно заведение, която да разказвате на родителите си ", им пожела още заместник-министърът.

В България няма по-хубав, по-автентичен, по-усмихнат и по-слънчев празник от 15 септември – денят, в който стартира образователната година. С тези думи заместник-министър Петър Николов се обърна към възпитаници, учители и родители от 32 СУ " Св. Климент Охридски ". Той увери родителите, че са създали превъзходен избор и децата им ще получат познания, полезности, образование и ще се трансфорат в почтени жители на България.

Заместник-министър Иван Димов, дружно с петокласника Теодор Димов удариха първия звънец и дадоха началото на новата образователна година в Природо-математическата гимназия " Акад. Сергей Корольов " в Благоевград. " Вашият блян да изградите знаещи и можещи персони намира израз във високите достижения в просветителния развой на вашите възпитаници, в извоюваните планове, в многочислените им сполучливи изяви в разнообразни надпревари, олимпиади, състезания, в тяхната реализация ". С тези думи се обърна към учителите проф. Димов на среща с управлението на учебното заведение и педагогическия състав. Той им пожела да запазят силата, вярата и вдъхновението на експерти, осъзнаващи публичната значителност на своята задача и добави, че държавното управление е поело ангажимент за нарастване възнагражденията на учителите. Първата крачка в това отношение към този момент е направена с 15%-то нарастване от 1 септември т.г. На срещата участваха още депутатът от Европейския парламент Андрей Новаков, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

Главният секретар на МОН Албена Михайлова откри образователната година в 1 СУ " Пенчо Славейков " – София. Тя се обърна към учениците да бъдат въодушевени, а учителите – всеотдайни, търпеливи и усърдни в призванието си. За всички беше пожеланието " На добър час! ", след което основният секретар подари звънец на директорката Веселка Тепавичарова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР