Днес не можем да си представим живота без нашите смартфони.

...
Днес не можем да си представим живота без нашите смартфони.
Коментари Харесай

5 прогнози на Стив Джобс, които се сбъднаха

Днес не можем да си представим живота без нашите смарт телефони. Преди повече от 30 години обаче всичко беше напълно друго. През това време технологиите се развиваха толкоз бързо, че изглеждаше невероятно да се предскаже по какъв начин светът ще се промени.

Стив Джобс обаче, през 80-те и 90-те години на предишния век, направи няколко прогнози за развиването на технологиите, които се сбъднаха.

По-долу ще разкажем за 5 предвиждания на огромния визионер, които се сбъднаха изцяло.

Появата на таблетите

Apple пусна iPad през 2010 година, само че Джобс, наподобява, от дълго време е мислил за основаването на такива устройства - още през 1983 година.

Има аудио запис от речта на Джобс на Международната конференция за дизайн в Аспен през 1982 година. В нея той приказва за компютър с размер на книга, който потребителите могат да носят със себе си на всички места и че те могат да се научат да го употребяват за пет минути.

След като този аудио запис беше оповестен през 2012 година, доста специалисти обявиха, че iPad доста наподобява на това изложение.

Прогнозиране на гласови асистенти

Дълго преди да се появят такива гласови асистенти, като Siri, Алиса или Alexa, Джобс предсказа появяването на такива виртуални асистенти и това се случи през 1984 година.

В изявление за Access Magazine през 1984 година той декларира, че " все едно в компютъра ще има човек, който може да предугажда какво желаете. Той не то толкоз ще ви оказва помощ, колкото ще бъде проводник за огромни размери информация. Сякаш в кутията има ваш другар. "

Днес такива помощници са се трансформирали в действителност и са на съвсем всеки смарт телефон. Тези помощници ще научават от ден на ден и повече за вашите привички и пристрастености, до момента в който употребявате устройствата.

" Вие ще ги учите и те ще схващат от ден на ден за вас " - споделя Джобс в същото изявление. Те ще пазят цялата информация за вас и евентуално всеки петък вечер ще знаят, че желаете нещо особено и ще можете да ви оказват помощ с рутинни задания. Той ще ви попита: " Искате ли да върша това всеки петък? ", Казвате: " Да ", и скоро той става значим ваш асистент. Той ще бъде с вас на всички места и ще знае съвсем всичко за вашия живот. "

Устройствата ще се употребяват от деца на 10 години

И което е още по-изненадващо: Джобс предвижда, че децата на 10-годишна възраст ще употребяват такива гласови асистенти.

" Ще получите такова нещо, да вземем за пример, на 10 години, включвате го и попитае: " Къде съм аз? ", А асистентът ще ви каже, че сте в Калифорния и пита: " Кои сте вие? ", споделя Джобс в изявлението за списание Access.

Според изследване от 2016 година, извършено от Influence Central, децата получават първия си телефон на междинна възраст от 10,3 години.

Това подхожда и на изследването на Nielsen, в което е открито, че 45% от интервюираните родители имат тарифен проект за деца на възраст от 10 до 12 години.

Стартиращите компании ще се конкурират с корпорациите посредством интернет

Джобс също по този начин предвижда през 1995 година, че интернет ще се трансформира в средство, посредством което започващите компании ще могат да се конкурират с огромни корпорации. Тъй като интернет ще им разреши да продават продуктите си непосредствено на клиентите, вместо да влагат в инфраструктура за търговия на дребно.

" Това е доста вълнуващо, тъй като интернет може да унищожи големи браншове на нашата стопанска система и да направи място за дребните компании на пазара, налични за огромните компании ", сподели визионерът през 1995 в сказка пред Computerworld Information Technology Awards Foundation.

През 1996 година Джобс повтори тази концепция в изявление за Wired, казвайки, че интернет ще се трансформира във значим инструмент, който ще разреши на фирмите да се оправят без медиатори.

Това стана основа на софтуерните започващи компании 20 години по-късно.

В същото време Джобс предизвести, че огромните компании не обръщат внимание на рисковете за техния бизнес.

Иинтернет търговията

Едно от най-важните прогнози на Джобс в изявление за Wired през 1996 година е, че интернет ще се появи на всички места.

Разбира се, доста хора говореха за това, само че точно той направи забележката за " тоналното набиране ", което загатва за света на повсеместните мобилни връзки.

Друга негова значима прогноза се отнася до обстоятелството, че търговията ще бъде главният бенефициент от развиването на интернет.

На въпроса кой ще завоюва от развиването на интернет, Джобс отговори, че това ще бъдат хората, които продават нещо.

" Търговията. Хората няма да би трябвало да отиват в другите магазини. Те ще могат да купуват всичко в интернет. " /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР