Днес не говорим за разширяване, а за даване на евроейска

...
Днес не говорим за разширяване, а за даване на евроейска
Коментари Харесай

Меркел: Не говорим за разширяване, а за европейска перспектива

Днес не приказваме за разширение, а за предоставяне на евроейска вероятност на Западните Балкани. Това разяснява немският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, съобщи Българска национална телевизия.

Според Меркел процесът на диалози сега е доста динамичен и това би трябвало да се употребява. Тя не се ангажира с съответни дати за приемане и съобщи, че през днешния ден приказваме не за разширение на Европейски Съюз, а за предоставяне на европейска вероятност на страните от района.

Меркел стартира с благодарности към българското председателство за извънредно значимата, по думите и, среща сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Тя отхвърли да отговори на въпрос дали немският Бундестаг ще поддържа започването на договаряния с Албания и Македония. Според Меркел през днешния ден европейските водачи приказват не за разширение, а по-скоро за предоставяне на вероятности на страните от Западните балкани, за тяхната съгласуваност, за значими инфраструктурни планове. Тя акцентира, че са се водили диалози за името сред Гърция и Македония - съгласно нея диалози в позитивна посока. Каза също по този начин, че за започването на договаряния с Македония може да се приказва след цялостното изчистване на въпроса за името.

Освен Западните Балкани Меркел приказва и по другата значима тематика - нуклеарното съглашение с Иран. Според нея всички европейски водачи са твърдо решени това съглашение да продължи да се съблюдава, макар че Съединени американски щати се отдръпнаха от него и в този момент въпросът е по какъв начин ще бъдат подкрепени европейските компании, които имат бизнес в Иран.

Меркел приказва и за комерсиалните връзки със Съединени американски щати. Според нея това, което Европа ще желае от Доналд Тръмп е не още веднъж краткотрайно увеличение на безмитния импорт на стомана и алуминий от Европа, а по-скоро режимът да стане неопределен. " Българското държавно управление провежда доста значима среща през днешния ден сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Намираме се във фаза на интензивни договаряния със страните от района. Днес разговаряхме за съгласуваност и значими инфраструктурни планове. Днес не приказваме за разширение на Европейски Съюз, а за предоставяне на европейска вероятност на страните от района ", сподели тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР