Днес не е модерно да се пуши. Все повече хора

...
Днес не е модерно да се пуши. Все повече хора
Коментари Харесай

Защо качваме килограми, когато спрем цигарите, и как да се храним като хората?

Днес не е съвременно да се пуши. Все повече хора се разделят с този нездравословен табиет и залагат на здравословния живот. Процесът на отричане обаче е сложен и изисква доста да внимаваме. Например прекомерно публикувано е качването на килограми след отхвърли от никотина. За да избегнем проблемите, би трябвало да знаем по какъв начин да се храним вярно, с цел да помогнем на организма си да се оправи по-лесно с прехода.

Защо пълнеем?

Първата причина е, че една кутия изпушени цигари изгаря 150 калории – толкоз, колкото губим от един час спорт. Метаболизмът на пушачите е по-бърз, тъй като тялото се пробва да обезврежда отровата, която вдишваме. Затова, когато спрем да пушим, метаболизмът се забавя и това води до напълняване.

Втората причина е обвързвана с това, че цигарите убиват апетита, а никотинът притъпява вкусовите рецептори. Точно по тази причина пушачите усещат по-зле аромата на храната. Никотинът също по този начин кара тялото да създава гликоген, който притъпява възприятието на апетит.

Третата причина е психическа. Цигарата постоянно ни избавя от скуката; използваме я като мотив да си починем за малко от работа; палим, когато сме под стрес. Когато откажем пушенето обаче, постоянно заменяме „ изпушването ” на напрежението с неговото „ изяждане ”. С други думи, посягаме към храни, които ускоряват производството на допамин в тялото и ни карат да се усещаме по-спокойни. А тези храни – сладкишите и тестата – ни карат да пълнеем.

Какво да ядем?

За да се оправи изцяло от нездравословното въздействие на цигарите, на организма му е нужно време и внимание. Около 9 месеца са нужни, с цел да се почисти той от никотина. Най-важното през този интервал е да не се поддаваме на изкушенията. Трябва да следим за положителната си форма и да се храним вярно. А това не е най-леката задача за довчерашния пушач.

Правило №1 би трябвало да бъде следното: отказващите се би трябвало да ядат най-малко по 5-6 пъти дневно, само че на дребни порции!

В първия стадий на отказването би трябвало да се подчертава върху храни, съдържащи никотинова киселина. Това са да вземем за пример пълнозърнестият самун, бобовите култури, месото, рибата, млякото, доматите и картофите. Изборът е необятен. Просто търсете храни, богати на витамин В комплекс.

Освен това никотинът напряко унищожава способността на тялото ни да усвоява витамин С. Затова лекарите поучават някогашните пушачи да ядат на гладно ситно нарязан лимон с мед, който чудесно върви с чай. Препоръчва се също по този начин да се закусва с прясна праскова.

За да ускорим процеса на пречистване, би трябвало да поемаме доста фибри. Такива се съдържат в овесените ядки, зелето, пълнозърнестия самун и боба.

Оксаловата киселина намалява риска да се изкушим и още веднъж да запалителен. Затова, изключително в първите дни, яжте салата от спанак и лапад, както и ябълки, които ще ви оказват помощ да се справите и със сънливостта и възприятието на уязвимост. Обмена на веществата в тялото си може да забързате единствено с една лъжица ябълков оцет, разтворена в топла вода.

Бактериите в червата, които нездравословният табиет е убивал в продължение на години, би трябвало също да бъдат възобновени. Един от най-хубавите способи за това е яденето на прясно кисело мляко.

И още един съвет: старайте се в първите дни да не ядете прекомерно пикантни или горещи храни. Те нервират избрани вкусови рецептори, които организмът ни свързва с усета на цигарите. И избягвайте алкохола, тъй като той ускорява както желанието да запушим, по този начин и това да си хапнем.

По материали от KitchenMag

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР