„Днес не дискутираме просто процедура, а надеждата за живот на

...
„Днес не дискутираме просто процедура, а надеждата за живот на
Коментари Харесай

Георги Йорданов: Не дискутираме просто процедура, а надеждата за живот на много хора

„ Днес не дискутираме просто процедура, а вярата за живот на доста хора ", съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Георги Йорданов по време на дебатите по наложеното от президента несъгласие върху елементи от бюджета на НЗОК за 2018 година Той акцентира, че законът не разрешава включване на нови лекарства.

„ Средствата могат да бъдат изхарчени за здравни пътеки, медикаменти, които до момента са включвани, само че за нови, новаторски медикаменти - не, в случай че няма процедура през Народното събрание ", изясни той.

Народният представител акцентира, че през вчерашния ден са били изхарчени от Министерски съвет 700 млн. лева

„ Искам да знам тяхната целенасоченост на харчене и през днешния ден дали можем да осигурим 25 млн. лева за здраве на хората? ", попита той.

По неговите думи постоянно пациентите не реагират на до момента познатите медикаменти и е належащо ново.

„ Ние им отхвърляме. Остава да отидат в черква и да възпламенят свещичка- да се помолят за своя живот ", разяснява Георги Йорданов.
„ Понятието опция, в клиничната медицина и изключително в онкологията, е нещо доста релативно. Когато се доближи до даден стадий, пациентът доста постоянно няма опция. На никого не поисквам да стигне до това и да наведе глава, да няма достъп до нов медикамент, който дава теоретичната, само че човешка опция, с цел да защищити своя живот ". Това съобщи пък националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов.

Според него няма нищо учудващо в това, че с повече от 30 млн. лева годишно се усилва разходът за нови молекули, защото под контрола на актуалната клинична медицина попадат от ден на ден болести, които единствено преди 15 години са били животозастрашаващи.

„ Това е триумф на човечеството ", разяснява депутатът от левицата.

Той изясни, че става въпрос за средства, който съставляват не повече от 2.5% - 4% от разноските за лекарствени средства, планувани в новия бюджет ", сподели още националният представител.

Проф. Михайлов е безапелационен, че медицината няма да спре да се развива - ще има още повече молекули.

„ Как тогава ще търсим алтернативата - кои от тях да влязат? Като експерт споделям, че молекули, които от дълго време не са новаторски, още ги няма на българския пазар. Нека в тези предколедни дни да дадем на хората вяра, религия и намерим метод да им предоставим опция ", прикани националният представител.

„ Стана модел на ръководство на ГЕРБ така наречен исторически принцип. Затова и аз желая да напомня някои неща за опазването на здравето в България. През 2017 година трябваше ли да направя инсулт, с цел да се обади Бойко Борисов да изпрати хеликоптер, с цел да ме откарат за лекуване? ", попита различен народен представител от левицата Илиян Тимчев.

Той акцентира, че от Здравната каса са били откраднати 1.5 милиарда лева

„ Само седмица преди да гласуваме бюджета, ръководещите дадоха следващите 22 млн.лв. Вчера раздадоха 700 млн. лева Ще ми е мъчно да групирам средствата, които ще бъдат раздадени под масата, само че това ще го следим. Това е безпринципно ръководство. Как ще бъдат лекувани тези хора - още веднъж ли със средства под масата? ", продължи с въпросите националният представител.

Той разгласи, че Българска социалистическа партия държи на парламентаризма и на това всеки един лев от обществения запас да мине през гласоподаване в тази зала и да залегне в главните закони на страната.

„ Високомерието на ръководещите и ехидните усмивки няма да оказват помощ ", добави Тимчев.

„ Над 230 млн. лева са отговорностите на нашата НЗОК към непознати такива. Те са направени и от пациенти, които не са имали различно лекуване в България. Ако забраним потреблението на тези нови медикаменти в България, ще подтикнем от ден на ден пациенти да се лекуват в чужбина ", добави тематиката националният представител Иван Ибришимов от парламентарната естрада.

Той е безапелационен, че отвън страната лекуването на пациенти ще бъде остойностено най-малко по три.

„ И това лекуване - отново ние ще бъдем принудени да го платим - с нашия бюджет на нашата НЗОК. Ако в страната ежемесечно, по схеми или под формата на остатъци, се раздават милиони, е смешно да не се дадат 25 млн. лева за здравето на хората ", сподели още Ибришимов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР