Днес ще се изиграят последните квалификационни двубои, след които ще

...
Днес ще се изиграят последните квалификационни двубои, след които ще
Коментари Харесай

България ще стиска палци за Уелс! Мачът в Кардиф е от огромно значение в битката ни за Евро 2020

Днес ще се изиграят последните квалификационни дуели, след които ще са ясни 20 от 24-те участници на Евро 2020. Проверка на GONG.BG демонстрира, че две от срещите са с голямо значение за България по пътя на „ трикольорите” към европейското състезание. Става въпрос за мачовете Уелс – Унгария и Словакия – Азербайджан, които са от група „ Е”.

Вече е ясно, че нашият народен отбор сигурно получава още един късмет да се класира за Евро 2020 през новия шампионат на УЕФА „ Лига на нациите”. Там „ трикольорите” ще са или в поток „ С”, или в поток „ А” (б.а. процентно вероятността да сме в поток „ А” е доста по-голяма, само че това ще се обясни на жребия, който ще се тегли на 22 ноември).

Защо резултатите от Уелс – Унгария и Словакия - Азербайджан са толкоз значими за България?

Основната причина е, че при удобно развиване на тези мачове, а по-късно и при жребия, ние можем да сме домакини и на двете срещи в Лигата на нациите. Т.е. да получим опция да се класираме за Евро 2020 посредством два мача пред 40 000 фенове на стадион „ Васил Левски”.

Как може да стане това?

Кръг преди края обстановката в група „ Е” е следната: Хърватия със 17 точки е сигурен победител. Втори е Унгария с 12 т., на трето място е Уелс с 11 т., Словакия заема четвъртото място с 10 точки и Азербайджан е на опашката с 1 точка.

По стичане на събитията, за нас е значимо Унгария да загуби второто място, даващо право на непосредствено класиране за Евро 2020. Това може да се случи по два метода:

Уелс печели директния дуел против Унгария в Кардиф. Тогава Уелс ще се класира за Евро 2020 за сметка на Унгария.
Ако Уелс и Унгария завършат наедно, а Словакия завоюва семейството си на Азербайджан. При това състояние Словакия ще се класира непосредствено за Евро 2020, защото ще се изравни по точки с Унгария, само че ще е с по-добри индикатори.

Защо е значимо Уелс или Словакия, а не Унгария да се класира през квалификациите за Евро 2020?

Защото единствено при такова развиване на нещата България е с късмет да е хазаин и в първия, а при триумф и във втория дуел от идните през март 2020 година борби за класиране на европейското състезание през Лигата на нациите.

Какво ще се случи, в случай че Унгария загуби второто си място в група „ Е” за сметка на Уелс или Словакия?

Тогава три от отборите на България, Израел, Румъния и Унгария ще се причислят към Исландия в поток „ А” от шампионата „ Лига на нациите”. Припомняме, че елиминациите ще стават в един мач. Със сигурност единият хазаин в полуфиналите ще е Исландия, а в случай че жребият прати България в този поток, то другият хазаин можем да сме ние. Ако спечелим срещата, която ще е на стадион „ Васил Левски” против един от Израел, Румъния или Унгария, ще се надигнем в решителен за класиране на Евро 2020 конфликт против спечелилия от другия мач. Шансът финалният конфликт да се играе на стадион „ Васил Левски” е 50%, а всичко ще се обясни при жребия на 22 ноември.

Ако останем в поток „ С”, първият ни мач ще е посещение на Шотландия. Ако успеем да ги отстраним, ще се надигнем против спечелилия от двойката Норвегия – Сърбия. Кой ще е хазаин във финалния дуел ще стане ясно на 22 ноември.

Какво ще се случи, в случай че Унгария резервира второто си място в група „ Е”?

Тогава още веднъж жребият на 22 ноември ще реши в кой поток ще попадне България – в „ C” или „ А”, само че при сходен процес нещата много се трансформират. Два от тимовете на България, Израел и Румъния отиват в поток „ А”, а един ще е в поток „ С”.

И в двата случая сигурно няма да сме домакини в полуфиналния конфликт.

Ако жребият отреди да сме в поток „ С”, ще гостуваме на Шотландия. Ако пък ни изпрати в поток „ А”, тогава ще гостуваме на някой от Исландия, Уелс, Ейре, Словакия или Северна Ирландия.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР