Днес жестът с размахване на среден пръст се счита за

...
Днес жестът с размахване на среден пръст се счита за
Коментари Харесай

От кога средният пръст се смята за неприличен жест?

Днес жестът с размахване на междинен пръст се смята за афектиран на процедура по целия свят. А тематиката стана изключително настояща още със старта на Световното състезание по футбол в Русия.

По време на откриващата спортния конгрес гала английският реализатор Роби Уилямс размаха ръка пред камерите. Две седмици по-късно неприличният жест не се посвени да покаже и аржентинската легенда Диего Марадона . От трибуните, където изгледа мача сред Аржентина и Нигерия, който беше решителен за продължаването на аржентинците напред, някогашният футболист сподели грозния жест пред цялостните трибуни.

Според историческите текстове междинният пръст е знак на засегнатост и оскърбление от повече от 2000 години . Това е един от най-древните известни до през днешния ден жестове - фалически знак с първобитни корени. При античните римляни за този жест е имало особено наименование - „ digitus impudicus” - нахален, неприличен пръст. А през днешния ден жестът е... безусловно част от всекидневието ни , от дълго време придобил смисъла за израз на митинг или завист.

Една от най-известните истории за появяването на жеста препраща към 1415 година Тази легенда обаче изцяло изключва фалическия подтекст на признака и в действителност го лишава от обидния през днешния ден подтекст.

На 25 октомври 1415 година в борбата при Аженкур малобройната британска армия, водена от Хенри V, побеждава превъзхождащата ги френска войска. Предварително французите считали, че успеха им е сигурна и заплашвали, че ще отрежат междинния пръст на всеки покорен англичанин - по този начин стрелците в никакъв случай повече няма да могат да стрелят с лък. В борбата обаче изненадващо с успеха се окичили англичаните. В отговор те почнали да се присмиват на съперниците, размахвайки против тях междинен пръст и крещейки „ pluck yew “, което в превод значи „ изтръгнете го “.

С времето комплицираната за изговаряне фраза се изменила - „ p” било сменено с „ f”, а „ yew” се трансформирало в „ you”. Днес „ опростената версия” на израза е... прекомерно известна измежду хора от всички възрасти и на всеки континент. И е считана за извънредно обидна, изключително съпроводена с жеста на обтегнат междинен пръст.

Обидният смисъл на жеста от дълго време е преодолял културните и националните граници. Сега той може да се види на футболни мачове, рок концерти, политически митинги... И истината е, че Роби Уилямс и Диего Марадона въобще не са първите известни персони, осмелили се да... „ го размахат” на публиката.

През 2012 година певицата M.I.A. сподели междинен пръст на Супербоул - финала на шампионата по американски футбол. Британската звезда изтърси и завоалирана хула пред една от камерите по време на солото си пред 70 000 души на стадиона в Индианаполис и десетки милиони почитатели по света. С единия крайник на подиума, в края на своята част 36-годишната дива изпя " " I don't give a shit " и направи непристоен жест по време на осъществяването на новия шлагер на Мадона " Give Me All Your Luvin ". След жеста сцената бе затъмнена за малко, само че опитът да се изреже този момент се оказа просрочен.

Същата година Адел също размаха междинен пръст. На премиите „ Брит” тя победи с купата „ Най-добра изпълнителка на годината” и топ оценката „ Албум на годината” за „ 21”, чиито продажби в международен мащаб надвишиха 13 млн. копия. Речта на Адел при приемането на наградата „ Албум на годината” бе прекратена прибързано от водещия на церемонията Джеймс Кордън, предизвиквайки шумно неодобрение измежду публиката. Тръгвайки си от сцената, музикалната звезда подвигна междинен пръст. „ Исках да благодаря на английската аудитория за голямата й поддръжка, само че ме отразяха. И по този начин - благодаря ви с цялото си сърце за подкрепата”, разясни Адел зад сцената.

През 2006 година и Бритни Спиърс сподели междинен пръст на група фотографи в Мексико, които я преследвали. Фенове обаче взеха решение, че жестът е бил насочен към тях и звездата трябваше да се извинява.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР