Днес AirBG.info обяви данни за нивата на азотен диоксид (NO2)

...
Днес AirBG.info обяви данни за нивата на азотен диоксид (NO2)
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: Завишените нива на азотния диоксид изискват радикална промяна на мобилността в София

Днес AirBG.info разгласи данни за равнищата на азотен диоксид (NO2) в столицата: През август месец тази година, в средата на към момента понижен интензитет на автомобилния трафик, 20 местоположения са в нормите, 9 са с по-високи равнища, а при 2 са регистрирани сериозно високи стойности (близо 2 пъти превишение) на азотен диоксид. От началото на образователната година, в продължение на 10 дни натоварен трафик (за интервала 16.09 - 26.09), над 60% от резултатите са над средногодишната норма, като тук-там превишенията са над 2 пъти.

Това съобщи претендентът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов, представен от пресцентъра на партията. "Високото замърсяване с азотен диоксид в най-натоварените от трафика места крие големи рискове. Азотният диоксид (NO2) е отровен и при високи концентрации може да аргументи даже и гибел. Високите равнища на азотен диоксид във въздуха имат неподходящи здравни последствия, свързани с респираторни проблеми (включително инфектиране на дихателните пътища при здрави хора и нараснали респираторни признаци при хора с астма) и чернодробни болести. Установена е връзка сред краткотрайните излагания на замърсяване с NO2 и нараствания брой визити в незабавна помощ, както и хоспитализации заради респираторни болести. Най-застрашени от риск са хората, които живеят или работят покрай натоварени пътища, както и хората с белодробни болести, деца, възрастни и хора, извършващи интензивно действия навън ", добави той.

"Азотният диоксид се отделя при горенето на изкопаеми горива при високи температури. Основните източници на азотен диоксид са транспортните средства, електроцентралите, промишлени източници на излъчвания и нетранспортни източници, като строителство и градинско съоръжение (моторни резачки, косачки). Всички тези източници работят с изкопаеми горива ", съобщи арх. Игнатов.

"В София главният източник на азотен диоксид са моторните транспортни средства, като дизеловите имат повече излъчвания. Според формалните източници в града няма наднормено замърсяване през последните години. Следва да отбележим, обаче, че през годините такова е имало. Например през 2011 година и 2012 година станция Орлов мост е показвала превишение на средногодишната норма. Заради преместването на станцията не можем да бъдем спокойни за качеството на въздуха там. В някои станции като „ Хиподрума “ и „ Павлово “, които са наоколо до бул. “Цар Борис III “, макар че не са транспортно насочени станции и тази в „ Хиподрума “ е отдалечена от пътното платно, през годините сме следили превишение и на приблизително часовата норма ", разкри Борислав Игнатов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР