Днес, 14 септември православните християни почитат празника Въздвижение на Светия

...
Днес, 14 септември православните християни почитат празника Въздвижение на Светия
Коментари Харесай

Днес е Кръстовден - лятото свършва, идва есента

Днес, 14 септември православните християни почитат празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, наименуван още Кръстовден.

Българската православна черква прави поклонение пред кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. Това е един от Дванадесетте велики християнски празника.

След страданията и разпятието Христови, кръстът се трансформира в жертвен знак на спасението и изкуплението от прегрешението. Той въплъщава жертвената обич, успеха над злото, принадлежността към християнството.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Според националните обичаи този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата и хармана, поднасянето на софра, на която свещеникът поставя църковния кръст върху нова тъкана завивка. Осветява се семето за посев и се стартира гроздоберът. Това е празникът и на всички национални знахари, вещици и магьосници.

В първите три епохи християните не имали Кръста на Христос. Търсенето му стартира по заповед на император Константин Велики. Както отбелязва Александрийската хроника от IV век, Елена – майката на императора, също отива в Ерусалим и открива Христовия кръст. Поставят го в сребърен съд във превъзходния храм, повдигнат от Константин Велики над хипотетичната Голгота. Базиликата е осветена на 13 септември 320 година Следващият ден е предназначен за респект към Кръста на Христос.

Почти 100 години по-късно Йерусалим е превзет от персите. Техният цар унищожава храма на Константин, плячкосва всичката църковна утвар, както и кръста на Христос. Още същия век обаче Йерусалим е освободен от византийския император Ираклий (арменец по произход). Той връща Христовия кръст, като самичък го занесъл до Голгота, съпроводен от жителите на града, които носели палмови клончета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР