Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието,

...
Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието,
Коментари Харесай

Румен Радев: Най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че трябват дела

Днес най-хубавата респект към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а каузи. Че ориста ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни старания . Това съобщи президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената гала по отбелязването на 146-та годишнина от гибелта на националния воин на България Васил Левски.
" Преди 146 години тук на това място бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на тази дата се явяваме на алегоричен доклад пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България. Какво става с чистата и святата република? С братството без оглед на религия и националност? Още ли националната работа стои над всичко или към този момент просто и споделяме политика? ", попита риторично президентът.

" От Дякона не ни останаха доста записани думи. Но и те са задоволителни, с цел да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, написа Апостола, „ всекиму ще се държи сметка за делата “. Така ли е през днешния ден? „ Работим напълно български и не желаеме да се водим по никого отвън Българско “, декларира Левски. Но по този начин ли е през днешния ден? В бляновете си великият карловец вижда по какъв начин хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „ всичко ще зависи от вишегласието “. Днес и това право е обект на похищения ", смята Румен Радев.

" Неслучайно пред османските управляващи Левски изрича едни горчиви думи: „ Нашите българи желаят свободата, само че я одобряват, в случай че им се сервира в къщите на тепсия “.
" Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в доста кабинети като икони в запусната църква. Но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко отчаяние. С тях един дякон разсъни цялостен народ и го поведе към свободата. Научи ни, че освен времето нас обръща, само че и ние него обръщаме. Показа ни, че даже робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, тъй като това е въпрос на избор. Въпрос на битка ", сподели президентът.

" В тази битка Левски загуби себе си, само че завоюва за цялостен народ. Днес най-хубавата респект към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а каузи. Че ориста ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни старания ", уточни още президентът.

Десетки бяха столичаните и гостите на града, които участваха на церемонията пред паметника на Апостола в центъра на София. Официални посетители на церемонията бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, Негово Светейшество патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на политически партии, общественици, преподаватели, възпитаници, жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР