Днес Народното събрание избра с 115 гласа За и без

...
Днес Народното събрание избра с 115 гласа За и без
Коментари Харесай

Новият подуправител на БНБ посочи три приоритета за своя мандат

Днес Народното събрание избра с 115 гласа " За " и без нито един глас " Против " и " Въздържал се " Радослав Миленков за подуправител на Българска народна банка, отговарящ за ръководство " Банков контрол " на Българска народна банка. Веднага по-късно депутатите гласоподаваха с цялостно болшинство оставката на Димитър Костов от поста подуправител на Българска народна банка, отговарящ за банковия контрол.

Процедурата по гласуването мина бързо, като депутатите не откриха за нужно да задават въпроси на присъстващите в залата шеф на Българска народна банка Димитър Радев и на номинирания от него Радослав Миленков или пък да вършат мнения по кандидатурата.

Димитър Радев в резюме показа претендента, а ръководителят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова срещна депутатите с отчета на комисията от чуването на Радослав Миленков. Тя подчертава върху някои съществени моменти в неговото изложение пред комисията преди два дни.
 Влизането в Банковия съюз е приоритет за бъдещия подуправител на Българска народна банка Радослав Миленков
Влизането в Банковия съюз е приоритет за бъдещия подуправител на Българска народна банка Радослав Миленков

Първият приоритет в бъдещата работа на Миленков като подуправител ще бъде доизграждане на правната рамка за работа на банковия контрол в границите на активността, която му следва, в случай че България бъде призната в Банковия съюз на Европейски Съюз по механизма за тясно съдействие. Както Миленков акцентира пред комисията, по-голямата част от работата в тази тенденция е свършена с приемането в края на предходната година на промени в Закона за Българска народна банка и в Закона за кредитните институции, които дават правна опция на ЕЦБ да извърши обзор на качеството на активите на банки у нас и при нужда да им насочи надзорни рекомендации и/или да им наложи надзорни ограничения.

Тези промени ангажираха Българска народна банка да наблюдава за осъществяването на тези рекомендации и ограничения. С измененията в законите се даде опция на ЕЦБ, откакто страната ни стане член на Банковия съюз да получи и дейно да упражнява цялостна надзорна власт над Българските бани съгласно разпоредбите, по които тя работи. В този случай Българска народна банка ще концентрира надзора си върху банките, които не са под директния надзор на ЕЦБ, само че във всички случай ще дейностите й ще са изцяло подвластни на ЕЦБ.

Пред депутатите в комисията Миленков посочи, че следва да бъде осъществен обзор и при нужда да бъдат направени корекции в наредбите и напътствията, засягащи функционалностите на банковия контрол, тъй че те изцяло да подхождат на вътрешните правила и условия на ЕЦБ за използваните надзорни критерии.

Вторият приоритет е обвързван с нуждата от цялостна синхронизация на работата на българския банков контрол с този на ЕЦБ, в случай че страната ни бъде призната в банковия съюз. Става дума за ефикасна организация на съдействие с ЕЦБ при образуването и работата на надзорни колегии и надзорни екипи включително и за инспекции на място. Към тази сфера се отнася и бъдещата потребност от преструктуриране на надзорните действия и проекти на Българска народна банка които да се концентрират към банките, които няма да са под директния надзор на ЕЦБ. Съвместната работа с ЕЦБ ще изисква и нова конструкция на валидиране на статистическите данни за надзорна отчетност, които ще бъдат подавани към ЕЦБ, както и съгласуваност с ЕЦБ при развиването на осведомителните системи обслужващи надзора.
 Българска народна банка предлага шефа на Фонда за гарантиране на влоговете да замести подуправителя Димитър Костов
Българска народна банка предлага шефа на Фонда за гарантиране на влоговете да замести подуправителя Димитър Костов

Окончателното решение е в ръцете на Народното събрание

Третия приоритет е обвързван със основаването не всички нужни условия за сполучливото (като процедури) осъществяване на прегледа на качеството на активите на шестте банки у нас от ЕЦБ и на последващите го стрес трестове.

Извън тези задължения свързани с кандидатурата на България за влизане в Банковия съюз и е в ERM II, Миленков заявява, че като подуправител главната му задача ще бъде с дейностите си банковия контрол да поддържа стабилността на банковата система, като понижава или предотвратява систематичните опасности, които могат да зародят от активността на самите кредитни институции. Другата задача ще е да се разпознават и по опция да се лимитират проявленията и резултатите на макроикономически фактори, застрашаващи тази непоклатимост.

Миленков акцентира, че в този подтекст водещи в активността на банковия контрол ще са оценката на уязвимостта на всяка една банка от рисковете на средата в която работи. Ще бъде засилено вниманието върху рисковете произлизащи от качеството и структурата на кредитния портфейл, най-много съгласуваност, централизация, огромни вземания (експозиции) по балансови (кредити и облигации) и задбалансови (гаранции и поръчителства) задължения, както и върху вярното систематизиране на активите на банките съгласно качеството на тяхното обслужване и риска на обособените длъжници.

Специално внимание ще бъде обърнато и на повишението на успеваемостта на отдалечения контрол и на надзора за използване на ограниченията против изпиране на пари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР