Днес народните представители гласуваха съставите на 24-те редовни парламентарни комисии.

...
Днес народните представители гласуваха съставите на 24-те редовни парламентарни комисии.
Коментари Харесай

ПП взема 8 председателски места в комисиите на НС, БСП и ИТН - по 6, а ДБ - 1 |

Днес народните представители гласоподаваха съставите на 24-те постоянни парламентарни комисии. Управляващата коалиция си разпределиха местата по този начин - " Продължаваме промяната " получава 8 председателски места, Българска социалистическа партия - 6, " ИТН " (ИТН) - 6, а " Демократична България " (ДБ) - 3.

Комисията за контрол над службите за сигурност и потреблението на СРС-та ще бъде водена на ротационен принцип и всяка партия ще има ръководител, който ще се сменя на 2 седмици. 

Гласуването продължи с часове, с чести оферти за паузи и разисквания, макар че дневният ред бе дислокиран по този начин, че комисиите да станат от трета втора точка.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се разгласи срещу това решение, тъй като едвам тази заран на председателски съвет са били разисквани съответните сформира на комисиите и помоли да им бъде обещано " още време ". Искането ѝ бе отхврълнео. 

По време на гласуването на комисията по вътрешна сигурност се стигна до замяна на реплики сред Иво Атанасов и съпредседателят на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов. 

Атанасова още веднъж взе думата при гласуването на състава на обществената комисия, когато бе препоръчано Елисавета Белобрадова да я оглави, и се обърна към Демократична България: 

" Процентите, които взехте на изборите, не отговорят на упоритостите ви. Така почнахте смяната - вие грабите с цялостни шепи от тази власт ".

От Движение за права и свободи и " Възраждане " бяха възмутени, че едвам тази заран са разбрали, че ще им бъдат " дадени " председателски позици, без да бъде разисквано с тях преди този момент. И двете политически обединения отхвърлиха препоръчаните им шефски места - Движение за права и свободи отхвърли да оглави Комисията по труда и обществената политика, а " Възраждане " - Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Въпреки множеството възражения и спирания, депутатите одобриха следните сформира на непрекъснатите парламентарни комисии:

Комисията по бюджет и финанси ще се състои от 23-ма депутати: 6 от " Продължаваме промяната " (ПП), 6 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 3 от Българска социалистическа партия, 2 от " ИТН " (ИТН), 2 от " Демократична България " (ДБ) и 1 от " Възраждане ".

Председател на финансовата комисия ще бъде Любомир Каримански (ИТН), който я оглавяваше и в 46-ото Народно заседание. 

Зам.-председатели ще бъдат Венко Сабрутев (ПП), Кирил Ананиев (ГЕРБ) Йордан Цонев (ДПС) и Румен Гечев (БСП).

Комисията по конституционни и правни въпроси ще се състои от 23-ма депутати - 6 от Политическа партия, 6 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и 1 от " Възраждане ".

Председател на комисията ще бъде Милен Матеев (ПП).

Зам.-председатели ще са Анна Александрова (ГЕРБ), Филип Попов (БСП), Андрей Михайлов (ИТН) и Атанас Славов (ДБ). 

Хамид Хамид от Движение за права и свободи в началото бе препоръчан за зам.-председател, само че след това номинацията му бе оттеглена, откакто ръководителят на Народното събрание Никола Минчев посочи, че зам.-шефове могат да бъдат единствено четирима. 

Представителите на Демократична България ще бъдат двама: съпредеседателят Христо Иванов и Атанас Славов. Бившият ръководител на Народно събрание Ива Митева също ще бъде член на правна комисия. 

Комисията по икономическа политика и нововъведения ще се състои от 21 народни представители - 6 от Политическа партия, 5 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 2 от Демократична България и 1 от Възраждане. 

Мартин Димитров (ДБ) ще оглави комисията. 

Зам.-председатели ще бъдат Александър Ракшиев (ПП), Александър Иванов (ГЕРБ), Адлен Шевкед (ДПС) и Петър Кънев (БСП).

Комисията по енергетика ще се състои от 21 народни представители - 6 от Политическа партия, 5 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 2 от Демократична България и 1 от " Възраждане ". 

Председател ще е Радослав Рибарски (ПП).

Зам.-председатели ще са Делян Добрев (ГЕРБ), Рамадан Аталай (ДПС), Тихомир Тенев (ИТН) и Ивайло Мирчев (ДБ). 

Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление ще се състои от 20-има народни представители - 6 от Политическа партия, 5 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 1 от Демократична България и 1 от Възраждане. 

Председател ще бъде Настимир Ананиев (ПП).

Зам.-председатели ще бъдат Петя Аврамова (ГЕРБ), Цветан Енчев (ДПС) и Георги Георгиев (ИТН).

Комисията по външна политика ще се състои от 17 народни представители - 5 от Политическа партия, 4 от ГЕРБ, 2 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 1 от Демократична България и 1 от Възраждане. 

Венцислава Любенова (ПП) застава отпред на комисията. 

Зам.-председатели ще са Атанас Митев (ПП), Екатерина Захариева (ГЕРБ), Станислав Анастасов (ДПС) и Ангел Георгиев ( " Възраждане " ).

Комисията по въпросите на Европейския съюз ще се състои от 17 депутати - 5 от Политическа партия, 4 от ГЕРБ, 2 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 1 от Демократична България и 1 от " Възраждане ". 

Председател ще бъде Драгомир Стойнев (БСП).

Зам.-шефове са Деница Симеонова (ПП), Томислав Дончев (ГЕРБ), Марио Рангелов (ДПС), Драгомир Стойнев (БСП) и Стоян Теслаков ( " Възраждане " ).  

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов ще бъде член и на тази комисия. 

Комисията по защита ще се състои от 17 народни представители - 5 от Политическа партия, 4 от ГЕРБ, 2 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 1 от Демократична България и 1 от " Възраждане ". 

Атанас Зафиров (БСП) ще е ръководител на комисията. 

Зам.-шефове ще са Благовест Белев (ПП), Христо Гаджев (ГЕРБ), Александър Александров (ИТН) и Николай Дренчев (Възраждане). 

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред ще се състои от 21 депутати - 6 от Политическа партия, 5 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 2 от Демократична България и 1 от Възраждане. 

Председател ще е съпредседателят на ДБ  Атанас Атанасов .

Зам.-председатели ще са Рена Стефанова (ПП), Христо Терзийски (ГЕРБ), Бойко Клечков (БСП) и Николай Радулов (ИТН). 

Понеже още веднъж породи въпросът, че може да има единствено четирима зам.-шефове, Движение за права и свободи отдръпна номинацията си за Ахмед Ахмедов. 

Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфични разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия ще се състои от 14 народни представители и се образува на паритетен принцип - по двама от всяка група. 

Председателят ще се избира на ротационен принцип на всеки 2 седмици. Ротационни председатели ще са Калоян Икономов (ПП) Десислава Атанасова (ГЕБР), Хамид Хамид (ДПС), Филип Попов (БСП), Николай Радулов (ИТН), Иван Димитров (ДБ) и Николай Дренчев (Възраждане). 

Комисията по земеделието, храните и горите ще състои от 21 депутати - 6 от Политическа партия, 5 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 2 от Демократична България и 1 от Възраждане. 

Председател ще бъде Пламен Абровски (ИТН).

Зам.-шефове са Росен Костурков (ПП), Десислава Танева (ГЕРБ) и Ализан Яхова (ДПС) и Даниел Петров (Възраждане).

Комисията по труда, обществената и демографската политика ще се състои от 23-ма народни представители - 6 от Политическа партия, 6 от ГЕРБ, 3 от Движение за права и свободи, 3 от Българска социалистическа партия, 2 от Има Такъв Народ, 2 от Демократична България и 1 от Възраждане. 

Искрен Арабаджиев (ПП) оглавява комисията. 

Зам.-председатели ще са Деница Сачева (ГЕРБ), Адем Адемов (ДПС) и Мая Димитрова (БСП) и Елисавета Белобрадова (ДБ). 

описът продължава на 2 стр. 

Страница на публикацията: 01
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР