Днес направихме дарение за науката и бъдещето. Вярваме в капацитета

...
Днес направихме дарение за науката и бъдещето. Вярваме в капацитета
Коментари Харесай

БСП дари 30 000 лв. на учени от БАН за изследвания за COVID-19

" Днес направихме подаяние за науката и бъдещето. Вярваме в потенциала и опциите на българските учени за търсене и намиране на лекарство против ковид. Ако има нещо, което трайно може да ни избави от тази заплаха, това е лекарство или ваксина и ние имаме вяра, че българските учени могат да допринесат за изработването на такава. Техните потребности през днешния ден, които учените показаха пред нас, са в размер на 30 000 лева , тъй че да могат да продължат проучванията си. "

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща с управлението и учени от Българска академия на науките.

Доц. доктор Пенка Петрова , шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките, съобщи, че дарението ще бъде употребявано съответно за проучванията на Департамента по вирусология по отношение на намирането на субстанции с антивирусна интензивност.

Тя посочи, че имат подготвени 22 химически синтезирани съединения, както и екстракти от лечебни растения. Дарението ще послужи за закупуване на клетъчни линии, нужни ни за проучванията на антивирусните субстанции.

Ака д. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките , означи, че сега учените са на път да приключат с построяването на огромен план, с небосвод две години, тъй че да могат да се правят проучвания и да се доближат резултати, които в бъдеще, когато се появи сходна рецесия, да ни подкрепят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР