Днес над 60 милиона турските гласоподаватели ще се отправят към

...
Днес над 60 милиона турските гласоподаватели ще се отправят към
Коментари Харесай

24 партии се борят за гласовете на 60 млн. турци

Днес над 60 милиона турските гласоподаватели ще се насочат към урните, с цел да изберат членове на Великото национално заседание на Турция.


За място в 600-членния Меджлис (парламент) ще се състезават 24 политически партии и 151 самостоятелни кандидат-депутати.

Членовете на Народното събрание ще бъдат определени от 87 изборни региона в 81 турски провинции.

На изборните региони се разпределят места в Народното събрание съразмерно на броя на популацията им. На Истанбул, да вземем за пример, се падат 98 депутати, а на Анкара - 36 в по 3 изборни региона. Докато третата и четвъртата по величина провинции в страната - Измир и Бурса, имат по два изборни региона.

За да заемат тези места, турските жители гласоподават за една политическа партия и нейните претенденти, които са издигнати от избрани региони.

За да получи болшинство, една партия би трябвало да завоюва повече от половината места в Народното събрание - 301.

А с цел да получи места в Народното събрание, партията би трябвало да завоюва 7% от годните гласове в цялата страна независимо или в съюз с други партии.

Този предел, обаче, не е използван за самостоятелните претенденти.

В деня на вота гласоподавателите ще отбележат " да " - evet - в бюлетините, съдържащи имената и знаците на партиите, които се състезават на изборите. Ако партиите са в избирателен съюз, името на съюза ще бъде включено в бюлетината.

Преброяването на гласовете се прави посредством математическа формула, известна като системата на D " Hondt, която се ползва в няколко страни - Белгия, Бразилия, Дания, Япония, Швейцария, и подсигурява, че на партиите се разпределят места съразмерно на броя на получените от тях гласове.

В деня на изборите се отбелязва и годишнината от първите многопартийни и същински демократични избори в Република Турция през 1950 година Оттогава насам Турция е претърпяла четири огромни преврата, в това число този, при който е свалена Демократическата партия, победител в изборите през 1950 година В последна сметка демокрацията надвива, защото военните хунти се разпадат, побеждават или отдръпват.

Кандидатите ще си обезпечат петгодишен мандат, в случай че съумеят да получат болшинство в 191 884 урни, сложени в изборните секции в цяла Турция. Гласуването в чужбина към този момент завърши по-рано тази седмица, а турските жители, живеещи в чужбина, ще могат да гласоподават на граничните пунктове и летищата до същия краен период като гласоподавателите в Турция.

В неделя повече от 4,9 милиона души ще гласоподават за първи път. През целия интервал на акцията партиите и претендентите се стремяха да завоюват сърцата на гласоподавателите, които гласоподават за първи път, най-вече " поколението Z ". Гласоподавателите, които гласоподават за първи път, могат да изиграят основна роля за повлияване на резултата от напрегнатата конкуренция.

Висшият изборен съвет (YSK) сътвори краткотрайни изборни секции в засегнатите от бедствието провинции, където по-голямата част от популацията към момента живее във краткотрайни жилища, до момента в който тече огромна реорганизация.

Гласоподавателите, които са родом от засегнатите от земетресението провинции, ще могат да гласоподават в градовете, в които са се преселили, само че гласовете им ще бъдат добавени към гласовете на града, в който живеят сега, а не на засегнатите от земетресението провинции, където в началото са били регистрирани за гласоподаване.

Около 133 000 гласоподаватели от засегнатите от земетресението провинции в този момент са регистрирани в други провинции.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 8:00 ч. и ще приключат в 17:00 ч. Очаква се неофициалните резултати от изборите да бъдат оповестени от YSK няколко часа след затварянето на изборните секции.

В диалог с Анадолската организация в петък ръководителят на YSK Ахмет Йенер съобщи, че са взели всички ограничения, с цел да обезпечат безвредни и безпроблемни избори. " Предприели сме всички ограничения за обезпечаване на здравословна изборна среда. Предприети са всички ограничения против възможни спирания на електрозахранването в деня на изборите и вероятни хакерски атаки ", увери той.

Относно гласовете от чужбина Йенер съобщи, че те са били докарани в Турция безвредно под надзора на дипломатически куриери със самолети, предопределени само за превозване на гласове, и под наблюдението на представители на политическите партии. " Това ще бъде празник на демокрацията. Съветвам всички жители, които имат право на глас, да гласоподават ", сподели той.

Съюзи и претенденти

Ердоган се кандидатира за президент от Народния алианс. Освен Партията на справедливостта и развиването (ПСР), алиансът се състои от Партията на националистическото придвижване (ПНД) - дълготраен съдружник на ПСР, Партията на огромния съюз (ПГС), която е образувана от някогашни последователи на ПНД, и Партията на новото благополучие (ПНБ), ръководена от сина на починалия министър председател Неджметин Ербакан и ментор на Ердоган, Фатих Ербакан.

Партията на свободната идея (ПСК) и Партията на демократичната левица (ПДЛ) също поддържат алианса, като водачите на двете партии ще вземат участие в парламентарните избори под знамето на ПСР.

74-годишният водач на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу е главният кандидат на Ердоган.

В състава на Националния алианс на Кълъчдароглу с изключение на НРП влизат Партията на бъдещето (ПБ), Демократическата партия (ДП), Партията на демокрацията и напредъка (ПДП), Партията на положителното (ПД) и Партията на щастието (ПЩ). ПДП и ПБ се управляват, надлежно, от Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу - двама видни някогашни членове на ПСР, които са били, надлежно, министър на стопанската система и министър-председател.

Директива за птиците е най-малката от партиите в алианса. ПД е основана от Мерал Акшенер, някогашен министър на вътрешните работи. Партията на щастието се оглавява от Темел Карамоллаоглу, някогашен кмет и е една от партиите, претендиращи за политическото завещание на Неджметин Ербакан.

Синан Оган е представител на Алианса " Ата ", сплотяващ няколко дребни партии, чиито имена не са добре познати на обществеността, която се е запалила по политиката още в първите дни на демокрацията. Най-известна е Партията на успеха, учредена от Юмит Йоздаг, някогашен народен представител от Партията на националистическото придвижване.

Други два съюза не излъчиха претенденти. Алиансът " Труд и независимост " се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ). Алиансът поддържа Кълъчдароглу в президентския избор. ЗЛП е новото име на ХДП, която реши да се кандидатира под това име на изборите на фона на риска от закриване заради правосъдно дело за хипотетичните ѝ връзки с терористичната формация ПКК. Вторият, Социалистическият кооперативен алианс, се състои от Лявата партия, Комунистическата партия на Турция и Комунистическото придвижване на Турция.

Обявяване на резултатите

След като всички гласове бъдат преброени по системата, Висшият изборен съвет (YSK) афишира резултатите на национално ниво.

YSK, най-висшият изборен орган в страната, е претрупан с използването на всички нужни ограничения за гарантиране на почтени и транспарантни избори, както и с наблюдението на процеса от началото до края.

Висшият изборен съвет се състои от седем съществени и четирима заместващи членове.

В допълнение към общото ръководство и наблюдаване на изборите в страната, съветът дава отговор и за процеса на регистрация на гласоподавателите на турски жители, пребиваващи в чужбина.

В турските посолства по света се изпращат делегации, в които живеещите в чужбина турци могат да вземат участие в изборите.

Съветът има цялостен надзор и пълномощия за взимане на дефинитивни решения по отношение на всички нередности, свързани с изборите, по време на гласуването и след него. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР