Днес, на светлата дата 24 май честваме Деня на българската просвета

...
Днес, на светлата дата 24 май честваме Деня на българската просвета
Коментари Харесай

Честит 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура! Истинският национален празник

Днес, на светлата дата 24 май честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Много хора и експерти са на мнение, че точно това би трябвало да е огромният народен празник на България, вместо 3 март.

На 24 май (11 май по остарял обичай) у нас се отбелязва празникът на просветата, културата и основаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като " Солунските братя ".

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се загатва за честване на светите братя на 22 май 1803 година в Шумен. За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в гр. Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий — основатели на глаголицата. Денят 11 май не е инцидентно определен от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски.

От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил проведен от учителя Сава Филаретов. Празникът надвишава църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се трансформира в обществен празник.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден съществуват два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май).

За формален празник на Народна Република България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 година е формален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

ЕКИПЪТ НА NOVINITE.BG ЧЕСТИТИ НА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ СВЕТЛАТА ДАТА 24 МАЙ!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР