Днес на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се състои

...
Днес на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се състои
Коментари Харесай

Танцовият спектакъл „М” като Жена дебютира днес


Днес на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на новия танцов план на хореографа Росен Михайлов “М ” като Жена ”.

Проектът “М ” като Жена ” е самобитен бенефис на примата на българския балет Веса Тонова. Спектакълът овенчава близо 30-годишната кариера на една от най-ярките български балерини, чиито креативен достижения, артистични превъплъщения и механически осъществявания оставят диря в балетното изкуство в България и на международната сцена. В него Веса Тонова ще направи своята равносметка и ще „ разчисти сметките ” си с класическия балет.

Главната цел на плана не е да утвърди пред публиката ярки облици от класическото завещание в неповторимите превъплъщения на балерината. Той се стреми да разкрие и опише повече за личностните мнения, рефлексии и съкровения на една жена, посветила живота си на изкуството.

Този театър не слага точка на безспорната кариера на класическата балерина, а по-скоро е начало на качествено нов стадий в развиването на актьора със личен почерк.

Ще забележим “новата ” Веса Тонова - разкрепостена, освободена от желанието да бъде харесвана, от инерцията да флиртува с упованията на аудитория и рецензия, да се преценява с каноните и рестриктивните мерки на дадена естетическа система.

Ще забележим една жена, приела своите страхове и подозрения, загърбила предразсъдъците, решена да разчупи личните си “рамки ” и да огледа оттатък удобството на рутината и опита.

В това “рисковано ” и съкровено пътешестване към себе си, главен сътрудник на Веса ще бъде хореографът Росен Михайлов, техни спътници, театрални сътрудници, противници и съперници, ще бъдат солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Стара Загора. Всички те ще обединят старания и гений в основаването на модерно театрално произведение, носещо тоталното влияние на визия, тон и придвижване в едно.

Със заглавието на танцовия театър “М ” като Жена, екипът на плана дава поръчка за многоплановост и дълбочината на креативните си търсения. И провокира разнопосочни настройки и отговори на въпросите: Защо Жена с Главно “М ”?.... Как може да се асоциира Жена с “М ”?.... Коя е “М ”?.... Кой е Жената?....

Спектакълът е взаимна продукция на “Хетероподи ООД ” и Държавна опера – Стара Загора. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР