Днес на специална пресконференция директорът на Симфониета Враца представи програмата

...
Днес на специална пресконференция директорът на Симфониета Враца представи програмата
Коментари Харесай

Христо Павлов: Симфониета Враца е конкурентна не само на българския музикален пазар

Днес на специфична конференция шефът на Симфониета Враца показа програмата на оркестъра за идния сезон пролет-лято 2023 година

Пред публицисти шефът на Симфониета Враца обширно показа концертната активност за новия сезон. Информацията за феновете е събрана в особено печатно издание с богат информативен и илюстративен материал за гостуващите реализатори и композиторите, чиито произведения ще бъдат показани.

„ Разглеждаме това печатно издание като инвестиция за нашата аудитория “, сподели маестро Павлов. В него можем да намерим информация кое от творбите се свири за първи път във Враца, в страната или даже по света.

„ Тази година предстоят 15 премиерни осъществявания във Враца, разяснява Павлов пред публицисти.



Вече се работи и по основаването на нов уеб страница на Симфониета Враца.Идеята е на маестро Найден Тодоров, който един път споделил за врачанския оркъстър, че „ Вие сте единствените, за които не мога да намеря нищо онлайн “. Така че чакаме и нова съвременна платформа, където ще се осведомяваме за концертите на оркестъра.

Според Христо Павлов, новият пролетно-летен креативен сезон ще предложи на феновете два пъти повече концерти и ще продължи от м. февруари до м. юни2023 година Изключителни музиканти ще бъдат солисти, дружно с това се покачва и качеството на предлаганата музика.

Традиционният МММФ ще бъде изместен от есента в най-посещаваното от аудитория време – от 24 май до Ботевите празници. 4 от концертите в него ще бъдат и част от съпътстващата стратегия за Ботевите дни, посочи Павлов.

На 18 май следва извънреден концерт със студенти на известния цигулар Марио Хосен. Те учат в влиятелни университети в Европа и са родом от Литва, Испания, Полша и Унгария.

Сред забавните концерти е една демонстрация от лауреатите на конкурс за флейта, който се организира във Варна. Ще гостуват 4 деца от България, които са лауреати на миналогодишния конкурс. Очаква се да дойде и член на журито от същия конкурс, който ще бъде гост-солист на проявата.

Многобройни са гостите, а още по-вълнуващи ще бъдат срещите с музиката в новия сезон на Симфониета Враца. Очакват ни общо 25 концерта, а два от тях ще бъдат в София. Близо 100 ще са гостуващите музиканти, а сделките с тях са направени съвсем преди 12 месеца, с цел да се съвместят уговорките им.

" Оцеляваме добре към този момент, разяснява Христо Павлов. " Английската морава желае време и неизменност ", пошегува се шефът на Врачанския оркестър във връзка метода да се притегли повече аудитория в концертната зала.

Една от концепциите, която ще приготви бъдещата нова аудитория, е организирането на 2 представления за деца. " Амбицията ни е да ги изпълним, каквото и да ни коства това ", разяснява маестро Павлов. Те са вероятни след извоюван план на Министерството на културата. Идеята е да има 10 представления за деца в дребните обитаеми места, където не се случва постоянно да има културни прояви. " Приказка за водата " е другият музикален театър за детска аудитория, който се възприема добре от малчуганите - извънредно поучителна история, поднесена занимателно. " Амбицирани сме всяка година да сервира нещо и за децата, съобщи Павлов. Като вървят на музикални събития, част от тях стават консуматори на изкуството ".

На 2 юни е очакван извънредно забавен концерт " Класикал импро " със солисти Антони Дончев- пиано, Бениамин Шмид - цигулка и Георг Брайншмид - контрабас. Гостите са международна класа, сподели Павлов, които с изключение на откласическата музика, са изкушени от джаза.

Сред огромните имена, които чакаме да чуем в новия сезон са Лия Петрова, Веселин Демирев, Георги Андреев и още доста други. " Зад библиотеката на адвокатска фирма БАХ " е музикална творба, която е отражение на мисли за БАХ. Ще чуем още симфонии на Прокофиев в осъществяване на Атанас Кръстев.

Прец м. юни Симфониета Враца потегля на турне с 2 плана, а през м. август във Враца ще се организира конкурс за диригенти. Той се провежда от Европеската академияза изящни изкуства и врачани ще имат удоволствието да чуят 2 от квалифицираните концерти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР