Днес на нашата планета има над 5000 различни . Някои

...
Днес на нашата планета има над 5000 различни . Някои
Коментари Харесай

Какво е общото между Христос, Аллах и Буда?

 Днес на нашата планета има над 5000 разнообразни. Някои са доста необикновени. Например, пастафарианците се покланят  на Летящото спагетено страшилище, а представителите на църквата на Диего Марадона славят футболиста и честват неговото Рождение.

Разбира се, това са по-скоро пародийни учения с малко почитатели. Сега единствено 3 религии са приети за международни, защото са показани на всички континенти.

Християнство (създадено през I век) – 2,2 милиарда вярващи

Ислям (VII век) – 1,6 милиарда вярващи

Будизъм (5 век прочие Хр.) – 500 милиона вярващи

Забележете, че индуизмът е по-разпространена вяра от будизма, само че не е международна – тъй като единствено индуси  могат да станат нейни адепти.

Всички международни религии имат добре известни „ първи лица “ – Исус, Аллах и Буда. Без подозрение, като се вгледате деликатно, ще откриете доста разлики.

Разлики

1. Исус е три в едно, Аллах е един, Буда не е господ.

2. Двама могат да бъдат изобразявани, един не може.

3. У Исус и Аллах има „ иго “, у Буда – народна власт.

4. Христос е преклонен и мирен. Аллах е недопечен. Буда е безусловно благополучен

Разбира се, в случай че се прегледат деликатно ритуалите и смисъла, има 50, и 100, и повече разлики. Но въпросът не е в количество.

Общото

1. Всяка от международните религии предписва да се живее в мир и естетика с ближните, да се почитат старшите, да се води правоверен метод на живот, да има блян към самоусъвършенстване.

И всичко наподобява вярно, само че …

2. Всяка религия се подхранва от нашия страх. Най-древният. Боязън от финален и безвъзвратен излаз. Исус и Аллах дават обещание Рай и пъкъл, будизмът дава обещание самсара (прераждане) и паранирвана (покой и безпределно щастие). Всичко това са просто разнообразни разновидности за продължение на живота.

При това всички известни религии са сходни с езическите. Древните гърци са имали царството на Хадес, скандинавците са имали валхала, а славяните – Ириус.

Съгласете се, че като цяло  за нас е без значение дали там е горещо или студено, дали има дяволи или ангели, облаци или камъни, хиджаби или каквото и да е. Главното е да запазим разсъдъка си, самоосъзнаването, паметта. Дори и в тялото на скакалец или врабче. Ще споменете ли най-малко една известна вяра, която да проповядва дефинитивно Нищо?

Преки доказателства за съществуването на „ оня свят “ никой не е виждал. Има хора, които са виждали „ тунела “, има деца, които помнят минали животи. Но всичко това може да се дължи на халюцинации и мечти. А ни се желае да повярваме. И точно религиите ни дават  вяра за безсмъртието на душата.

Именно хората основават религии, с цел да повярват в тях по-късно….

Източник esotericblog

Ошо: Щастливият човек не се нуждае от никаква вяра

„ Човешките същества могат да бъдат извънредно щастливи и безпределно нещастни – и те са свободни да избират това. Тази независимост е изпълнена с рискове, тази независимост е доста сложна, защото…

Цялата публикация

Науката удостоверява, че Буда е бил прав съвсем във всичко!

 

Източната философия ви се коства нещо надалеч от действителността? А в действителност не е по този начин. Тя в действителност е в основата на тезисите на актуалната просвета. Вижте сами! Писателят Робърт Райт в…

Цялата публикация

Още по тематиката във фейсбук:

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР