Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в цял

...
Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в цял
Коментари Харесай

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост

Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в целия свят

Днес честваме Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета и отдаваме респект на светите братя Кирил и Методий - основатели на първообраза на българската книжовност - глаголицата.
Българската писменост - кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа през 9 в. с протекцията на цар Борис I и с каноничното самопризнание на Константинопол и Ватикана. Нейни разпространители са учениците на светите братя Кирил и Методий - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Те я утвърждават като образоват хиляди свещенослужители на новата книжовност и слово.

Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в целия свят. Освен у нас тя е употребена в Русия, Беларус, Казахстан, Босна и Херцеговина, Украйна, Сърбия, Черна гора и други страни.
От 1 април 2007 година кирилицата става и третата публична писменост в Европейския съюз след латиницата и гръцката писменост.

Дарик обобщава деянията във връзка празника. Празничното шествие за 24 май в София ще тръгне в 10:30 ч. от Археологическия музей. Тържествата ще продължат при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Първокласниците Симеон Йорданов и Борислава Петрова от Националния образователен комплекс по просвета в Горна баня ще изпълнят стихотворението " Аз съм българче ”.
Тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев. Поздрави ще насочат президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В церемонията ще вземат участие възпитаници от първи клас на 133-то учебно заведение и Младежката хорова шапка към Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков ” с диригент Татяна Христова.
В 11:30 ч. в Националната библиотека ще бъде открита изложбата " Българската ръкописна традиция през вековете ”. С песни и флагове в 14:00 ч. пред Народния спектакъл ще бъде сложено началото на Общобългарски празник на буквите. Тон ще даде четвъртокласничката от Музикалното учебно заведение във Варна София Иванова с осъществяването на песента " Хубава си моя горо ”. " 24 май е празник на български дух и мощ. Нека пишем на български и да пеем за България ” - приканват уредниците от съдружие " Велика България ” и екипа на " Руните приказват ”. В празника на буквите пред Народния спектакъл ще се включат и Български мотористи " Кан Кубрат ”.
В 17:00 ч. в парка зад Националния замък на културата стартира празнична културна стратегия навън. В нея ще се включат именити български музиканти, актьори, художници. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще извърши на своята цигулка особено за празника химна " Върви, народе възродени ”. Събитието се провежда от Министерството на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, Столична община и НДК.
От 18:30 ч. в Националния исторически музей президентът Румен Радев и брачната половинка му ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай 24 май.

Във Велики Преслав с изключение на празника на българската култура празнуват и Деня на града, разгласен преди 1125 години за столица на Първата българска страна. Тържествата ще открие вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя ще посети ОУ " Кирил и Методий ” и ще се включи в тържественото шествие в града.

В село Извор в Сърбия също ще отбележат празника на българската писменост. В програмата присъединяване ще вземат Мъжки хор при храм " Св. Николай Софийски " и деца от босилеградските учебни заведения. Тържеството се провежда от дирекция " Култура ” на Столична община взаимно с Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград и Гражданския комитет " Западни околности ".

24 май ще бъде маркиран и от българите в Берлин с концерт театър, в който са включени акапелни осъществявания на песните " Излел е Дельо бунтовник ”, " Седнало е Джоре ", " Бре Петрунко ", " Дилмано ", " Вечеряй Радо " и други. С видеопослания в концерта ще се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан.

Под мотото " Пътувай и чети ” на 24 май ретро трамваят на Центъра за градска подвижност в София ще направи два курса с маршрут по бул. " Христо Ботев ”, бул. " Витоша ”, НДК до кв. " Иван Вазов ”. Пътниците за следващата разходка из София ретро трамваят ще чака в 16.00 и 17.00 ч. на площад " Възраждане ”. От Центъра за градска подвижност приканват пасажерите да се качат в ретро трамвая с книга в ръка, с цел да уважат празника.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР