Днес на 94 годишна възраст почина доайенът на българския туризъм

...
Днес на 94 годишна възраст почина доайенът на българския туризъм
Коментари Харесай

Черна вест! Почина доайенът на българския туризъм Петър Дойчев, който измисли шопската салата

Днес на 94 годишна възраст умря доайенът на българския туризъм Петър Дойчев, създател на едно от българските национални ястия-Шопската салата. За това заяви в профила си във фейсбук специалистът в туризма Румен Драганов.

Петър Минчев Дойчев е роден на 19 септември 1924 година Завършва Немската езикова гимназия в гр. Бургас и след довеждане докрай на учебно заведение служи като кадет във Военно-въздушните сили. Постъпва в системата на „ Балкантурист” на 1 април 1949 година,назначен от първия шеф на туризма у нас Рачо Кабаивански.

След среща с министър-председателя Георги Димитров поема осъществяването на контракта за обслужване на туристи от Чехословакия във Варна, като провежда първата у нас верига от частни квартири към "Балкантурист ". Раздава чаршафи от военните ресурси на наемодателите и транспортира с камиони, оборудвани с пейки, туристите до местата за настаняване.

По предписание на премиера Антон Югов построява и става шеф на плажен хотел „ Роза” и хотел „ Чайка” в курорт Варна - "Филиал Дружба”, („ Св,св. Константин и Елена”).

Преминал безусловно през всички професионални туристически равнища – екскурзовод, технолог, барман, икономист, админ, уредник и доставчик, хотелиер през 1956 г стартира работа към Държавно стопанско предприятие „ Балкантурист”- Златни пясъци като взе участие в създаване на хотелската база на комплекса, подготовката на фрагменти за новите хотели и въвеждането им в експолоатация.

През 1962 година е назначен за н-к отдел „ Екскурзоводско обслужване” към активност „ Туристическо обслужване”- на туристически комплекс Златни пясъци. От 1966 година работи Главна дирекция Балкантурист – София, взаимно с Петко Тодоров, като заема поредно длъжности по управлението и доклада на активността на туристическите предприятия в системата на "Балкантурист " страната.

От 1974 стартира работа към преобразуваната дирекция в Комитет по туризъм към Министерския съвет като шеф отдел „ Средства за заслон и хранене”, където взе участие интензивно в създаване на хотелската база в град София като взе участие интензивно в построяването на 21 нови и реконструкцията на съществуващата хотелска база, в това число ръководството на франчайзинговите контракти на марката Новотел, Ню Отани и Шератон София Хотел Балкан.

За своята активност по организация и ръководството на дейностите по настаняване и хранене в София е награден с редица високи държавни оценки сред които „ Златен медал на труда” и „ Червено знаме на труда”.

Петър Дойчев е създава доста от главните стандарти в туристическото обслужване в България и е обучил забележителна част от фрагментите в туризма за преобразяване на страната ни в приветлива туристическа дестинация с високи интернационалните стандарти на обслужване

Известен е като основател на технологията на придобилата популярност марка „ Шопска салата”. Автор е на книги и многочислени публикации в региона на туризма.

През 2017 година прави подаяние на Университета по Библиотекознание и осведомителни технологии от над 10 000 печатни страници скъпи документи и публикации, почетни знаци и медали, литература и движимости за основаване на музейна колекция и основаване на Музей на туризма, като експозицията е открита през 2018 година.

Университетът е именувал публика в катедра "Култура, историческо завещание и туризъм " на негово име.

С декрет на Президента на Република България Георги Първанов, Петър Дойчев е награден с медал Стара планина- първа степен през 2010 година за огромните му заслуги за построяването и развиването на туризма в Република България.

На 21 септември 2014 получава почетен Знак на Несебър от Кмета на община Несебър. На съвещание от 5 август 2015 година, Общински съвет Варна е почетен със званието „ Почетен жител на Варна “. На 6 декември 2018 е разгласен за Почетен жител на Бургас.

Поклон пред паметта му!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР