Днес, на 92-годишна възраст ни напусна доайенът на българското танцово

...
Днес, на 92-годишна възраст ни напусна доайенът на българското танцово
Коментари Харесай

На 92-годишна възраст почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Днес, на 92-годишна възраст ни напусна доайенът на българското танцово изкуство, отдал живота си на идеята да основава хубост на сцената, проф. Петър Луканов, оповестиха от Държавната опера в Русе.

Той дълги години работи и твори на Русенска сцена, където основава не един и два забележителни спектакъла. Съдбата на Петър Луканов е трайно обвързвана с Русенската опера.

Всъщност артистичната му активност стартира точно тук в Русе, където през интервала 1955-1963 година е солист на балета на Русенската национална опера.

И още веднъж тук, през есента на 2022 година, с огромен триумф той сложи българския балет “Козият рог ” по музика на Красимир Кюркчийски, четвърт век след първата му премиера на русенска сцена.

Творческият път на проф. Луканов е в действителност незабравим.

Дългогодишен солист, хореограф-постановчик и възпитател, огромният танцов актьор основава повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Роден е през 1931 година в село Брусарци, област Монтана. Започва артистичната си активност като танцьор през 1951 година и след плодотворния старт на кариерата му в Русенска национална опера, от 1963 до 1968 година следва Балетна постановка в Държавния институт за театрално изкуство в Москва в класа на проф. Лавровски. Творческата и административна ангажираност на Петър Луканов през идващите години е обвързвана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската национална опера, шеф и живописен началник на отдел " Класически танци " в Държавното хореографско учебно заведение - София, шеф на балета на Националната опера - София. След това проф. Петър Луканов преподава хореографска комбинация и постановка, балетна постановка, комбинация на класическия танц и история на балета в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. През интервала 1993-1999 година е и неин заместник-ректор. Петър Луканов е осъществил голям брой постановки както в редица български оперни театри в България, по този начин и зад граница (Русия, Турция, Гърция).

„ Балетът е изкуство на младостта, изкуство на хубостта. И освен това, а и на сериозните тематики в живота. Няма тематика и няма музика, които да не могат да станат на балет “, споделяше проф. Луканов.

Ще го запомним като извънреден човек и експерт, постоянно със блян да реализира небеса в танцовото изкуство!

Такива бяха и спектаклите му - пропити от хубост, мощни страсти и дълбочина на посланията.

Нестихващи овации за проф. Петър Луканов и в отвъдното!

Поклон пред светлата му памет!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР