Днес на 16-годишната Петя Л. ще бъде повдигнато обвинение за

...
Днес на 16-годишната Петя Л. ще бъде повдигнато обвинение за
Коментари Харесай

Новороденото, убито и скрито в хладилник, живяло едва 10 минути

Днес на 16-годишната Петя Л. ще бъде повдигнато обвиняване за това, че на 1 март т.г. е осъществено ликвидиране от майка върху рожба във време на раждане или незабавно след него - закононарушение по член 120, алинея 1 от Наказателния кодекс, оповестиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.
Драмата се разиграла в казанлъшкото село Средногорово, за това следствието по досъдебното произвеждане за убийството се води под управлението на Районната прокуратура в Казанлък. Тъй като е малолетна, майката може да получи наказване до 2 години отнемане от независимост, в случай че съдът я признае за отговорна, прецизират от прокуратурата.
Случаят почнал да се разплита, откакто на 5 март, понеделник, в 14,52 часа от казанлъшката болница лекари подали сигнал в полицията за призната при тях жена след раждане, която не давала пояснение за това къде е новороденото. Петя Л. потърсила лекарска помощ към 14,30 часа поради влошени стойности на кръвните си индикатори, само че няма заплаха за живота й. Прегледът открил, че малолетната е родила момченце на 1 март в домашни условия в 8-ия лунарен месец на бременността си без лекарски надзор, може би акуширал бащата на бебето.
Събраните досега доказателства по случая сочат, че след раждането майката удушила бебето със личните си ръце, като притиснала шията му. Механична асфикция - прилепяне на шията, най-вероятно с ръка - такава е повода за гибелта, съгласно направената към този момент съдебно-медицинска експертиза. Според нея бебето живяло едвам десетина минути. Медици считат, че въпреки и осмаче, момченцето било родено с признаци на зрялост и можело да живее даже и без специфични условия. След убийството мъжът, който живеел с Петя на фамилни начала, поставил трупчето в найлонова торба и го отнесъл в изоставена къща в съседство, където го поставил в неработещ ледник. Там то било намерено от проверяващите дружно с плацентата от раждането.
По думите на хора от Средногорово, баща на бебето бил Стефан М., който е пълновръстен - на 24 години. Той живеел на фамилни начала с Петя в къща, на която бил назначен като защита от притежателя й. В нея се родило и бебето им. В същото време Петя била ученичка в 10 клас на казанлъшка гимназия, само че не посещавала постоянно образователните занятия. Бременността й евентуално била нежелана и за двамата родители, само че момичето било доста цялостно и не било проблем да скрие от околните и съучениците си, че чака дете.
Според адвокати, в тази ситуация не се постанова непълнотелетното момиче да бъде арестувано под стража. След като му повдигне обвиняване, прокуратурата ще го сложи под контрола на контрольор от детската педагогическа стая. Най-вероятно Петя ще бъде настанена да живее при майка си и по-голямата си сестра, които са в Казанлък. Родителите й били от дълго време разграничени, а татко й Атанас постоянно злоупотребявал с алкохола. Той живеел дружно с Петя и приятеля й в Средногорово, само че постоянно посягал да бие щерка си. Когато пристигнали служителите на реда, мъжът още веднъж бил пийнал.
От прокуратурата споделиха още, че по случая са разпитани очевидци. Предстои назначената към този момент психолого-психиатрична експертиза да откри психологичното положение на Петя преди и след раждането. Работата по случая продължава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР