Днес МС приема законопроект за създаване на собствена администрация на

...
Днес МС приема законопроект за създаване на собствена администрация на
Коментари Харесай

Правителството предприе следните стъпки в борбата с корупцията

Днес Министерски съвет приема законопроект за основаване на лична администрация на Европейската прокуратура в България.

С тази стъпка европрокуратурата придобива по-голяма самостоятелност да проверява злоупотреби с евросредства. Към днешна дата българската и европейската прокуратура се обитават на едно и също място, и употребяват еднакъв административен потенциал. Това бе следващото спазено заричане от страна на държавното управление Петков към основния европрокурор Лаура Кьовеши и наложително изискване да се подсигурява самостоятелната работа на европрокурорите.

Предвидена е и смяна в Закона за специфичните разследващи средства и Наказателно-процесуалния кодекс, с които категорично се урежда правото на европейските прокурори да желаят потребление на специфични разследващи средства (СРС) и да употребяват събраните посредством тях данни и доказателства по каузи от компетентността на Европейската прокуратура.

Правителството също по този начин подписа съглашение с Базелския институт за съдействие в битката в корупцията и създаване на потенциал за проверяващите ни органи. Базелският институт по ръководство е неправителствена организация в социална изгода, профилирана в предварителната защита на корупция и възобновяване на откраднати активи.

Напомняме, че измежду решителните стъпки в битката с корупцията държавното управление направи Министерски съвет (МС) контактна точка на европрокуратурата у нас, закри профилираните съд и прокуратура, одобри оставката на Сотир Цацаров и изготвя закон за реформиране на КПКОНПИ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР