Днес можем да си спомним за проф. д-р Георги Кирилов

...
Днес можем да си спомним за проф. д-р Георги Кирилов
Коментари Харесай

Георги Лозанов - един от плеядата световноизвестни българи

Днес можем да си спомним за проф. доктор Георги Кирилов Лозанов , д.м.н. (1926-2012 г.) - български академик, психиатър, психотерапевт, невролог, психолог и възпитател, основател на сугестологията, сугестопедията и интегралната психотерапия, прочут и като откривател на Ванга.

Сугестологията е идея за внушението, а доктор Лозанов я дефинира като просвета за внушението и за откриване всестранни запаси на личността. Тя учи сугестията (внушението) и десугестията (девнушението - освобождение от внушения), намерила е приложение най-вече в педагогиката (сугестопедия, десугестопедия, резервопедия) и в психотерапията (клинична сугестия, интегрална психотерапия).

Думата сугестология произлиза от лат. suggero, suggesti, suggestum - подставям, подшушвам, втълпявам и старогр. λόγος /логос/ - обучение, просвета. В своята монография "Сугестология " (1971 г.) Лозанов написа: "Ние считаме, че към този момент е време да се оформи такава една просвета, защото е насъбран задоволително пробен материал и са изкристализирали нужните предпоставки за създаване обща доктрина на внушението. Особено набъбнаха основанията ни за такова схващане след основаването на сугестопедията като направление в педагогиката и в същото време като пробен способ на сугестологията. "

Сугестологията има за обект на своето проучване човешката персона в нейното богато многообразие и взаимовръзки със средата. Тя обръща внимание най-вече на тези форми на отражение (психически реакции), които минават неусетно, незадоволително осъзнато или изцяло неосъзнато за личността.

Лозанов приключва медицина в Медицинския университет в София (тогава Медицинска академия, дипломира се през 1952 г.) и незабавно по-късно три години специализира психиатрия и неврология, като се насочва основно към психотерапията. Подготвя дисертация в Българска академия на науките и получава специализация по физиология на мозъка. Едновременно с това следва в Софийския университет второ висше обучение по педагогика и логика на психиката (дипломира се през 1963 г.). Междувременно приключва първите си опити по сугестопедия и в тази област пази дисертация за лекар на науките през 1972 година.

По време на специализацията си и по-късно, общо пет години (1952-1957 г.) работи в най-големите психиатрични лечебни заведения в страната, по-късно в София. Едновременно с тези действия, отвън работното си време организира пробна работа в Българска академия на науките върху функционалностите на мозъка.

Във връзка с лекарската работа Лозанов доближава до заключения в поддръжка на хипотезите за битие на обилни по размер и качество запаси на мозъка (неоползотворени функционалности, които не познаваме) и за опцията да се основат образователни, лечебни, възпитателни и въобще отзивчиви способи за оползотворяването им.

Лозанов основава и управлява 20 години (1966-1985 г.) Държавен научноизследователски институт по сугестология, който доближава 100 чиновници щатен личен състав и който съумява да достави с най-модерната за времето електрофизиологична лаборатория. Институтът придобива особена известност, по отношение на извършените в него проучвания на Ванга. Създава и управлява 10 години (1985-1994 г.) Научен център (факултет) по сугестология и развиване на личността към Софийския университет. Създава и управлява шест години в Австрия Научен институт за проучване на ученето. През интервала 1966-1979 година доктор Лозанов посещава разнообразни страни по света, негови и в съдействие с доктор Е. Гатева писания са издадени на няколко езика: британски, италиански, немски, шведски.Американска телевизия снима изявление, в което той изяснява методиката на сугестопедията.

Сугестопедията е употребена в доста страни по света (макар и не толкоз сполучливо навсякъде): Канада, Съединени американски щати, Русия, Германия, Унгария, Уелс (Великобритания), Франция, Швейцария, Дания, Австрия, Швеция, Норвегия, Япония, Австралия, Нова Зеландия и други.

Във връзка с проучванията си Лозанов има проблеми с властта в България. През 1979 година той е подложен под домакински арест за 10 години (до измененията през 1989 г.). През този интервал са прекъснати лекциите му в университета и по малкия екран, неразрешено му е да пътува, да води преписка, да разгласява, да приказва по телефона с чужбина и така нататък Разрешено му е единствено да се движи сред дома и института.

През 2009 година Софийският университет издава последната книга на проф. Георги Лозанов, която приключва с думите: "С помощта на моите прелестни и благородни другари от целия свят, аз направих, каквото можах. Надявам се, че бъдещите генерации ще последват нашите стъпки. Това е вероятност за една нова просвета. "

Книгата е издадена единствено на британски език в годината, предхождаща Международната научна конференция по сугестопедия, извършена през 2010 година в Сливен, която е последната с присъединяване на проф. Лозанов.

Проф. Георги Лозанов умира на имения си ден, на 6 май 2012 година, в град Сливен.

От 2015 година в България годишно се организират научни конференции по сугестопедия. През 2016 година, по случай 90-годишнината от рождението на проф. Лозанов, Софийският университет е хазаин на интернационална научна конференция по сугестопедия. Темата на конференцията е: "Безкрайните човешки благоприятни условия. Надежда за нова просвета на другарство ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР