Днес можем да си спомним за големия шведски режисьор Ингмар

...
Днес можем да си спомним за големия шведски режисьор Ингмар
Коментари Харесай

Повече от шест десетилетия Ингмар Бергман шества из света на киното

Днес можем да си спомним за огромния шведски режисьор Ингмар Бергман.

Ернст Ингмар Бергман (на шведски: Ernst Ingmar Bergman) е сценичен и кино режисьор, сценарист и продуцент, определян като един от най-изтъкнатите създатели в историята на киното за всички времена.

Ингмар Бергман режисира над 60 художествени и документални кино лентата за киното и малкия екран, множеството от тях по собствен личен сюжет. Той е режисьор и на повече от 170 театрални постановки. Сред актьорите, с които работи постоянно, са Лив Улман, Биби Адершон, Макс фонд Сюдов, Ерланд Юсефсон. Повечето филми на Бергман са снимани измежду пейзажа на Швеция, а централни тематики в тях са гибелта, заболяването, измяната и лудостта.

Ингмар Бергман е деен в продължение на повече от шест десетилетия. През 1976 година кариерата му е съществено застрашена вследствие на скалъпени престъпни обвинявания и следствия за укриване на налози. Разгневен, откакто следствието завършва, Ингмар Бергман се зарича в никакъв случай повече да не прави филми в Швеция, закрива филмовото си студио на остров Форьо и отпътува в самоналожено заточение в Германия в продължение на осем години.

Ингмар Бергман е роден на 14 юли 1918 година в Упсала в фамилията на лутерански духовник Ерик Бергман. Заедно с по-големия си брат Даг и по-голямата си сестра Маргарета той израства в атмосфера на религиозни полемики. Баща му е закостенял енорийски духовник със прецизни правила за възпитанието на децата, които постоянно са наказвани за разнообразни нарушавания. По-късно Ингмар Бергман написа в своята автобиографична книга "Латерна магика " ( "Laterna Magica "):

"Докато баща проповядваше от амвона и паството се молеше, пееше или слушаше, аз посвещавах вниманието си на мистериозния свят на църквата с ниските арки, дебелите стени, миризмата на безкрайност, цветната слънчева светлина, потрепваща над странната растителност на средновековните картини и издялани фигури по тавана и стените. Там имаше от всичко, което нечие въображение може да пожелае - ангели, светци, дракони, пророци, дяволи, хора. "

Макар и израснал в набожно лутеранско семейство, по-късно Бергман твърди, че е изгубил своята религия на осемгодишна възраст и съумял да се помири с това, едвам когато снима кино лентата "Зимна светлина " ( "Nattvardsgästerna ", 1963 г.). Интересът му към театъра и киното поражда в ранна възраст - когато е деветгодишен, той се снабдява с латерна магика, първичен проектор. Отделяйки му огромна част от времето си, той основава лични декори, кукли и светлинни резултати, с които прави самичък куклени представления на пиеси на Аугуст Стринберг, който оказва мощно въздействие върху цялостното му творчество.

Първият интернационален триумф на Ингмар Бергман е филмът "Усмивки от една лятна нощ " (Sommarnattens leende; 1955 г.), награден на Кинофестивала в Кан и номиниран за "Златна палма ". Той е последван от "Седмият щемпел " (Det sjunde inseglet) и "Поляната с дивите ягоди " (Smultronstället), излезли с 10 месеца разлика през 1957 година. "Седмият щемпел " получава специфичната премия на журито в Кан и е номиниран за "Златна палма ", а "Поляната с дивите ягоди " донася голям брой награди на Бергман и изпълнителя на основната роля Виктор Шьострьом.

През този интервал Бергман построява "лична натрупа " от артисти, които неведнъж вземат участие в неговите филми: Макс фонд Сюдов, Биби Андершон, Хариет Андершон, Ерланд Юсефсон, Ингрид Тюлин, Гюнел Линдблум, Бенгт Екерот, Андерш Ек, Гунар Льорнстранд - всеки от тях взе участие в най-малко пет кино лентата на Бергман. С доста от тези артисти той работи като режисьор и в театъра на Малмьо. Определян от някои критици като "женски режисьор ", той режисира някои от най-запомнящите се функции на актриси като Биби Андершон, Ингрид Тюлин, Ула Якобсон, Лив Улман.

През 1982 година Бергман краткотрайно се връща в родината си, с цел да режисира "Фани и Александър " (Fanny och Alexander). Той афишира, че това е последният му филм и че счита да се концентрира върху театъра. Последната му театрална режисура е на пиесата "Дивата патица " на Хенрик Ибсен в Кралския трагичен спектакъл в Стокхолм през 2002 година.

През този интервал Бергман написа и режисира няколко телевизионни продукции, част от които след това са показвани и в кината. Последната от тях е "Сарабанда " (Saraband, 2003 г.), продължение на "Сцени от един фамилен живот ", което той приключва на 84-годишна възраст.

Ингмар Бергман напусна този свят на 30 юли 2007 година в дома си на остров Форьо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР