Днес могат да възстановят дейност търговските центрове, фитнесите, както и

...
Днес могат да възстановят дейност търговските центрове, фитнесите, както и
Коментари Харесай

Заповедите на министъра нямат законово основание от днес, могат да отворят всички

Днес могат да възстановят активност комерсиалните центрове, фитнесите, както и заведенията. Могат да отворят порти учебни заведения и детски градини. Това става допустимо, тъй като от през днешния ден България не е в изключително състояние. Заповедите на здравния министър, с които бяха налагани ограничавания от през днешния ден нямат законово съображение, изясняват адвокати, представени от News.bg.

Разпорежданията бяха във връзка точно с оповестеното изключително състояние. Властта реши да анулира изключителното състояние, с цел да се успокои психически обществото. За да се постановат противоепидемични ограничения обаче през вчерашния ден депутатите дефинитивно одобриха промени в Закона за здравето, с които Министерски съвет ще афишира епидемиологична конюнктура по предложение на здравния министър и по този начин страната ще разполага със законов механизъм да постанова ограничавания по отношение на недопускане разпространяването на болестта.

Законът обаче към момента не е обнародван и затова няма законов механизъм, по който да бъдат налагани ограничаващи ограничения съгласно юристите. Този законодателен вакуум значи, че през днешния ден жителите могат и да не носят маски в градския превоз, а всяка наложена им санкция ще е противозаконна, тя може да бъде обжалвана в съда и изрично няма да издържи пред Темида.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР